Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel i Territoris Palestins Ocupats: Segona nit d'horror a la mesquita d'Al-Aqsa (Jerusalem)

©Anadolu Agency / Contributor/ Getty Images

L'atac per segona nit consecutiva contra persones palestines que es trobaven resant a la mesquita d'Al-Aqsa de Jerusalem és una mostra de l'absoluta brutalitat de l'apartheid d'Israel, ha afirmat avui Amnistia Internacional. Les forces de seguretat israelianes van irrompre en el recinte de la mesquita la passada nit, aproximadament a les 22.30h, poc després de l'oració, van llançar granades atordidores i van colpejar amb les culates de les seves armes els palestins que s'havien concentrat allà en ocasió del ramadà.
 
Durant el primer atac, que va tenir lloc dimarts a la nit, les forces de seguretat van arrestar com a mínim 450 palestins i palestines, dels quals uns 50 continuen detinguts. Moltes de les persones que van ser posades en llibertat estaven descalces i presentaven hematomes i signes visibles d'haver estat colpejades en sortir del Centre de Detenció d'Atarot el dimecres. Un advocat que es trobava en el lloc va explicar a Amnistia Internacional que moltes de les persones detingudes, entre les quals hi havia nens i nenes, havien estat interrogades i colpejades sota custòdia. Segons va informar Amnistia Internacional la Societat Palestina de la Mitja Lluna Roja, durant l'atac de la nit del dimarts les forces israelianes havien disparat bales de goma contra les ambulàncies per impedir que els serveis mèdics accedissin a les persones que es trobaven ferides a l'interior de la mesquita.
 
“Aquests atacs orquestrats demostren com de lluny que estan disposades a arribar les autoritats israelianes per a mantenir el seu cruel sistema d'apartheid. Impactants imatges mostren les forces de seguretat israelianes colpejant homes, dones, nens i nenes i arrossegant-los fora de la mesquita, on s'havien reunit per a passar la nit resant i meditant pacíficament. “Una vegada més, les forces de seguretat han mostrat al món en què consisteix l'apartheid ”, ha declarat Heba Morayef, directora regional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.
 
“Les forces de seguretat israelianes ja han sotmès als fidels palestins a dues nits consecutives d'horror, i han convertit un dels llocs més sagrats de l'islam en l'escenari d'un crim. Instem la comunitat internacional que prengui mesures immediatament per a protegir palestins i palestines de la violenta repressió i exigeixi responsabilitats a les autoritats israelianes pels seus crims de dret internacional. La impunitat d'aquests impactants atacs contra persones que resen no farà més que desencadenar més violència.”
 
La por després de la violència del dimarts va fer que el nombre de persones palestines que es van congregar a resar a Al-Aqsa fos molt menor ahir. Una vegada més, les forces de seguretat israelianes van ordenar primer als fidels que sortissin, i després van assaltar la mesquita disparant magranes atordidores i colpejant les persones allà congregades. Encara queden detingudes unes 50 persones palestines després del primer atac, que es va produir de la nit de dimarts a dimecres. A les que van ser posades en llibertat se'ls ha prohibit entrar a la Ciutat Vella de Jerusalem, inclòs el recinte d'Al-Aqsa, durant una setmana.
 
Amnistia Internacional va parlar amb diverses persones palestines sobre la violència que havien sofert a mans de les forces de seguretat israelianes. Shadi, de 17 anys, va explicar com els agents de la policia israeliana l'havien colpejat mentre el treien a rossegons de la mesquita el matí del dimecres: “Dues vegades vaig intentar aixecar el cap i les dues [els agents] me'l van colpejar amb la culata dels seus fusells […] no et permeten aixecar el cap. Em feia mal tot el cos pels cops i les contusions”, va afirmar.
 
Dimecres va quedar en llibertat amb una ordre d'expulsió que li prohibia entrar durant una setmana a la Ciutat Vella i la mesquita d'Al-Aqsa. Shadi també va explicar a Amnistia Internacional: “En sortir d'Atarot, vaig veure altres persones. […] El que a mi em va passar no és gens comparat amb els cops que els van donar a altres persones.” La Societat Palestina de la Mitja Lluna Roja (SPMLR) afirma que part del seu personal mèdic també va ser atacat durant la càrrega del dimarts, i que van llançar bales de goma contra una de les seves ambulàncies.
 
Segons Muhammed Fityani, de la SPMLR: “No es va deixar entrar el nostre personal en el recinte exterior de la mesquita i ens van impedir treballar […] Un dels nostres paramèdics va ser directament agredit i colpejat, i també van carregar contra dues de les nostres ambulàncies, disparant bales de goma contra un dels vehicles”.
 
És habitual que les forces israelianes assaltin Al-Aqsa durant el mes de ramadà. En 2021, un atac es va resoldre amb 170 persones palestines ferides i va generar protestes generalitzades. Després del primer atac contra Al-Aqsa, van esclatar les protestes en diverses ciutats i pobles palestins a Israel. Dimecres i dijous, les forces israelianes van dur a terme atacs aeris sobre la Franja de Gaza en resposta al llançament de míssils contra Israel.