Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel/Territoris Palestins Ocupats: prohibició de viatjar a un membre d'Amnistia en represàlia per la seva feina

Laith Abu Zeyad, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional sobre Israel i els Territoris Palestins Ocupats (TPO) © Particular

"La decisió de les autoritats d'Israel d'impedir a un membre del personal d'Amnistia Internacional viatjar a l'estranger per raons de seguretat, aparentment com a càstig pel seu treball de drets humans en l'organització, és un altre indici aterridor de la creixent intolerància d'Israel cap a les veus crítiques".

Laith Abu Zeyad, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional sobre Israel i els Territoris Palestins Ocupats (TPO), va ser detingut al pas fronterer de Allenby/King Hussein, entre Jordània i la Cisjordània ocupada per Israel el 26 d'octubre, quan es dirigia al funeral d'un familiar. Després de retenir-lo quatre hores, el van informar que el servei d'intel·ligència d'Israel l'havia prohibit viatjar per raons de seguretat que no van rebel·lar.

"L'afirmació de les autoritats israelianes que tenen raons de seguretat per prohibir viatjar a Laith Abu Zeyad és totalment absurda. El fet que no hagin facilitat cap detall que justifiqui la prohibició rebel·la la seva intenció real. Aquesta és una mesura sinistra imposada com a càstig per la seva feina de defensa dels drets humans de la població palestina", va explicar Saleh Higazi, director adjunt per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

Aquesta prohibició de viatjar il·lustra l'aterridora determinació de les autoritats israelianes de silenciar les organitzacions i activistes de drets humans que critiquen el govern

Saleh Higazi, Amnistia Internacional

"A més de violar els drets de Laith a la llibertat de circulació i d'associació, aquesta prohibició de viatjar il·lustra l'aterridora determinació de les autoritats israelianes de silenciar les organitzacions i activistes de drets humans que critiquen el govern. També posa de manifest el caràcter cruel i inhumà de les seves polítiques".

El setembre se li havia rebutjat un permís humanitari per entrar a Israel des de la Cisjordània ocupada amb la finalitat d'acompanyar la seva mare, que anava a rebre tractament de quimioteràpia a Jerusalem. El sistema de permisos exigeix a totes les persones palestines residents als TPO un permís d'entrada per entrar a Israel, fins i tot a Jerusalem Est, sigui el motiu que sigui, treball, atenció mèdica i visites familiars incloses.

A més d'invadir cruelment la seva vida familiar, aquestes restriccions arbitràries per viatjar interfereixen en el seu treball de drets humans, perquè li impediran entrar a Jerusalem Est, a Israel i viatjar a l'estranger per realitzar activitats essencials, com el treball d'incidència davant l'ONU i altres organitzacions de drets humans, i la participació en conferencies i altres esdeveniments.

"Les autoritats israelianes han d'aixecar immediatament les prohibicions arbitràries de viatjar imposades a Laith Abu Zeyad i a tots els altres defensors i defensores palestins dels drets humans a qui volen castigar per atrevir-se a denunciar la discriminació sistemàtica de la població palestina i les violacions de drets humans per part d'Israel", ha afirmat Saleh Higazi.

Israel ha utilitzat en nombroses ocasions anteriors els prohibicions arbitràries de viatjar per fustigar i intimidar qui defensa els drets humans i als activistes pacífics. Omar Barghouti, cofundador del moviment Boicot, Desinversió i Sancions (BDS), pateix de forma reiterada i arbitrària la prohibició de viatjar des de 2016. Shawan Jabarin, director de l'organització palestina de drets Al Haq, ha patit així mateix una prohibició de viatjar arbitrària i punitiva.

Segons les normes internacionals de drets humans, només es poden imposar restriccions al dret a la llibertat de circulació de forma excepcional, i hauran de ser necessàries per a una finalitat legítima, proporcionades i estar basades en fonaments de dret clars. Les raons han d'exposar-se amb claredat i les restriccions han de poder ser objecte de recurs judicial.

La negativa de les autoritats israelianes a fer públic cap dada que justifiqui les raons d'aquesta prohibició de viatjar fa que s'hagi negat també a Laith Abu Zeyad una oportunitat significativa per recórrer contra la prohibició davant dels tribunals.

Informació complementària

Des que va començar a treballar amb Amnistia Internacional, al novembre de 2017, Laith Abu Zeyad ha rebut tres permisos, de sis mesos cada un, per entrar a Israel. L'últim d'ells va ser vàlid des del 20 de novembre de 2018 al 12 de maig de el 2019.

El 8 de setembre de 2019, Laith Abu Zeyad va sol·licitar un permís humanitari en el lloc de control militar d'Al Zaytoona (Hazatem) per acompanyar la seva mare a rebre tractament mèdic a Jerusalem. La seva sol·licitud va ser denegada el mateix dia basant-se en "raons de seguretat", sense cap més explicació.

El 13 de juny de 2018, Laith Abu Zeyad va ser una de les persones detingudes arbitràriament i torturada per les forces de seguretat palestines durant la repressió d'una manifestació organitzada per activistes palestins a Ramallah per exigir que les autoritats palestines de Ramallah aixequessin les sancions imposades a la franja de Gaza, governada per Hamàs. Laith Abu Zeyad va ser confiscat i atacat per dos agents de seguretat vestits de civil quan es dirigia a observar la manifestació.

En els últims anys, les autoritats israelianes han intensificat radicalment els seus actes d'intimidació contra les organitzacions de la societat civil i el seu personal, tant a Israel com als TPO. La societat civil és objecte de contínues agressions per mitjà de lleis i polítiques governamentals restrictives, a les quals se suma una campanya de difamació que té com a fi deslegitimar el treball de drets humans. El mes passat, les forces israelianes van entrar a les oficines de l'organització palestina de drets humans Associació de Drets Humans i Suport als Presos Addameer. El Tribunal Suprem israelià també va veure un recurs contra la decisió del govern de revocar el permís de treball d'Omar Shakir, director de Human Rights Watch a Israel i Palestina, com a preparació per a la seva deportació.