Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel ha de posar fi a l'enderroc de cases palestines

Cases palestines enderrocades per Israel al poble de Jirbet Tana © Amnistia Internacional

Amnistia Internacional ha demanat a les autoritats israelianes que posin fi a les demolicions d'habitatges, a conseqüència de les quals milers de palestins viuen cada dia amb la por que els desallotgin de casa seva.

Un nou informe d’Amnistia Internacional, titulatLes cases? De tot, menys segures: Demolicions israelianes d'habitatges palestins, revela fins a quin punt les forces israelianes estan destruint habitatges i altres estructures als Territoris Palestins Ocupats (TPO) amb l'excusa que s'han construït il·legalment. Segons l'ONU, més de 600 palestins -més de la meitat dels quals nens i nenes- van perdre la llar el 2009, després de les demolicions ordenades per les autoritats israelianes.

Les restriccions que pateix la població palestina que viu sota l’ocupació israeliana limiten de manera tan estricta el que es pot construir i on, que violen el seu dret a un habitatge adequat”, ha manifestat Philip Luther, director adjunt del Programa d’Amnistia Internacional per a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica.

“Les autoritats israelianes estan empenyent els palestins a una situació impossible: facin el que facin, estan exposats a perdre la casa”.

“Israel denega gairebé sempre el permís per construir, fins i tot després de llargs i costosos processos burocràtics i judicials, per la qual cosa la majoria de les persones no tenen més opció que construir sense autorització oficial, encara que, en fer-ho, saben que és possible que els buldòzers israelians no triguin gaire a enderrocar els edificis”. En general, les demolicions es duen a terme sense haver avisat prèviament de la data i sense donar l'oportunitat als palestins de salvar els béns ni buscar un altre lloc on refugiar-se. L’ONU calcula que hi ha 4.800 ordres d’enderroc pendents.

Segons la legislació israeliana, les famílies desallotjades no tenen dret a un altre habitatge ni a una indemnització, per la qual cosa, si no fos per les seves famílies,   amistats i les organitzacions benèfiques, moltes d’aquestes famílies es quedarien sense casa i viurien en la misèria.

Malgrat que se solen destruir habitatges, les autoritats israelianes també han dictat ordres de demolició i enderroc contra escoles palestines, centres mèdics, carreteres, cisternes d'aigua, torres d'alta tensió, barraques i granges per a animals.

Les famílies del poble palestí de Jirbet Tana, a la vall del riu Jordà, han hagut de reconstruir dues vegades les seves cases en cinc anys. El 2005, les autoritats israelianes hi van enderrocar l'escola, així com diversos habitatges, granges per a animals i cisternes d'aigua.

Els habitants del poble van reconstruir les cases, però el 10 de gener de 2010, van tornar les forces israelianes i van enderrocar els habitatges d'un centenar de persones, tot deixant sense llar 34 nenes i nenes. També van destruir l'escola per segona vegada, així com 12 cledes per a les cabres i les ovelles, principal font d'ingressos del poble.

Raeda Nasasreh, de 24 anys i amb dos fills, ha  explicat a Amnistia Internacional: “Els jeeps de l'exèrcit israelià van arribar a les sis del matí; la gent els va veure a la vall i va començar a treure les seves pertinences de les cases. No ens va donar temps a acabar de munyir les ovelles. Ho van enderrocar tot. A dos quarts de deu ja havien acabat”.

L’'octubre de 2009, les forces israelianes van destruir l'habitatge de Rida Nimr i el seu marit, Nimr Ali Nimr, al barri palestí de Yabal al Mukabbir. Van perdre casa seva tres generacions de la família, inclosos cinc nens.

“Els nens encara dormien quan van arribar uns 30 agents de policia i de les forces especials israelianes, acompanyats de tres buldòzers conduïts per contractistes civils -va explicar Rida-. La policia va acordonar de seguida la zona. L'equip de demolició no va treure més que uns quants mobles de la casa abans de derrocar-la i no ens va deixar treure res, excepte, després de suplicar-ho, un ordinador portàtil de la nostra filla Amal, que necessita per als seus estudis universitaris”.

Amnistia Internacional ha demanat a les autoritats israelianes que posin fi immediatament a l’enderroc de cases als Territoris Palestins Ocupats, inclòs Jerusalem Oriental. Han de transferir la competència respecte de les polítiques i normatives d’urbanització i construcció a les comunitats locals palestines. Alhora, les autoritats israelianes han d’aturar la construcció i ampliació d'assentaments israelians als Territoris Palestins Ocupats com a primera mesura per evacuar la població civil israeliana que hi viu.

“Les ordres de demolició i desallotjament no només destrueixen les llars de les persones, sinó que també els deixen sense els seus béns i sense esperances d'un futur segur”, ha manifestat Philip Luther.

Informació complementària El dret a un habitatge adequat és part essencial del dret a un nivell de vida digne. Quan es fa valer, pot servir de base i punt de partida per a una millor realització d'altres drets, com el dret a la família, al treball i a l'educació.

Com a Estat Part en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, Israel està obligat a complir les seves disposicions, que garanteixen explícitament el dret a un habitatge adequat sense discriminació (article 11.1).

Com a potencia ocupant, Israel està també obligat a complir en les seves accions als Territoris Palestins Ocupats el Quart Conveni de Ginebra, relatiu a la protecció deguda a les persones civils en temps de guerra, del qual és signatari i l'article 53 del qual  prohibeix la destrucció de béns no justificada per necessitats militars.

El Consell de Seguretat de l'ONU i la Cort Internacional de Justícia han manifestat que el Quart Conveni de Ginebra és aplicable als Territoris Palestins Ocupats. Resum de l'informe sobre demolicions de cases palestins.pdf (en castellà)