Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iraq: satisfacció pels avenços de la llei de reparació a yazidites, però cal fer més per ajudar les supervivents

© AFP via Getty Images

El nou reglament sobre la Llei de supervivents yazidites aprovat pel Parlament iraquià al setembre representa un avenç pendent des de fa llarg temps per a moltes persones que van patir les atrocitats del grup armat Estat Islàmic, ha manifestat Amnistia Internacional.

No obstant això, les autoritats iraquianes han de fer més per abordar les necessitats de totes les persones supervivents, la qual cosa inclou proporcionar expressament reparacions als nens i nenes nascuts de la violència sexual comesa per membres de l'Estat Islàmic durant la captivitat.

A més, les autoritats iraquianes pràcticament han ignorat les importants recomanacions sobre el reglament formulades per organitzacions iraquianes de la societat civil, la qual cosa significa que aquest manca d'un enfocament centrat en les persones supervivents i no estableix mecanismes de rendició de comptes ni processos de difusió, sol·licitud ni examen de les sol·licituds.

"El nou reglament d'aplicació de la Llei de supervivents yazidites és un pas essencial cap a la justícia per a aquesta comunitat i cap a la garantia que les reparacions arriben a les persones supervivents", ha manifestat Nicolette Waldman, investigadora del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional.

"No obstant això, la Llei no fa esment exprés dels menors nascuts com a conseqüència de la violència sexual perpetrada per membres de l'Estat Islàmic ni de les necessitats de les seves mares. Es tracta d'una omissió significativa que ha d'abordar-se per garantir justícia per a totes les persones yazidíes supervivents".

"Encara que va haver dones yazidites que van decidir separar-se dels seus fills o filles nascuts de la violència sexual, a moltes altres les van separar per força d'ells i estan desesperades per recuperar-los".

Les autoritats iraquianes han d'abordar la terrible situació d'aquestes dones i menors, incloent expressament en les reparacions als nens i nenes nascuts de la violència sexual i prenent totes les mesures necessàries per garantir que aquestes dones, nens i nenes poden viure junts en condicions segures.

"Les organitzacions i actors de la societat civil han ajudat al fet que la llei es faci realitat gràcies al seu incansable treball d'incidència, digne d'elogi. Però, malauradament les autoritats iraquianes han perdut una oportunitat clau per incorporar les seves recomanacions al reglament de la llei. A Amnistia Internacional, demanem a les autoritats iraquianes que parin esment a les peticions d'aquestes organitzacions durant l'aplicació efectiva de la llei".

Entre 2014 i 2017, l'Estat Islàmic va cometre atrocitats contra la comunitat yazidita a l'Iraq constitutives de crims de guerra i crims de lesa humanitat, i, segons una investigació de l'ONU, genocidi.

Informació complementària

L'1 de març de 2021, el Parlament iraquià va aprovar la Llei de supervivents yazidites, que estableix un marc de reparació per a moltes persones supervivents als crims de l'Estat Islàmic, entre les quals les dones i nenes que van patir violència sexual, així com supervivents de segrestos infantils.

Encara que la llei se centra en la comunitat yazidita, també inclou en el seu àmbit d'aplicació a supervivents de les minories cristiana, turcmana i shabak. La llei estableix un salari mensual, un habitatge o un terreny, suport per reincorporar-se a l'escola i accés a serveis de salut i psicosocials, així com altres ajudes essencials.

En un informe publicat l'any passat, Amnistia Internacional va documentar que gairebé 2.000 menors yazidites que han tornat amb la seva família després de viure sota la captivitat de l'Estat Islàmic pateixen una crisi de salut física i mental.

L'informeLegacy of Terror: The Plight of Yezidi Child Survivors of ISIS també va abordar la necessitat urgent de posar fi a la separació forçada de les dones yazidites i els seus fills i filles nascuts de la violència sexual dels membres de l'Estat Islàmic.