Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: pres sotmès a 60 fuetades i en risc d'amputació després d'intent de suïcidi

Particular

"Les 60 fuetades infligides per les autoritats iranianes a Hadi Rostami, reclús de la presó d'Urmia, província d'Azerbaidjan Occidental, el 14 de febrer de 2021 són un recordatori macabre recordatori de la crueltat del greument deficient sistema de justícia iranià", ha declarat Amnistia Internacional, que ha demanat a les autoritats l'anul·lació immediata de la sentència condemnatòria i de la pena d'amputació, i proporcioni a Rostami l'atenció mèdica urgent que necessita.

Un tribunal penal de la província d'Azerbaidjan Occidental va declarar Hadi Rostami culpable de robatori al novembre de 2019, després d'un judici manifestament injust i enfosquit per "confessions" obtingudes mitjançant tortura, i va condemnar-lo a l'amputació de quatre dits. A finals de 2020, estant a la presó, va ser condemnat a 60 fuetades i vuit mesos de presó per "pertorbar l'ordre penitenciari" en relació amb les seves protestes pacífiques -vagues de fam incloses- contra les seves condicions de reclusió inhumanes i les reiterades amenaces en els últims dos mesos que anava a executar-se de forma imminent la pena d'amputació. En l'actualitat pateix greus complicacions de salut derivades de dos recents intents de suïcidi.

"La flagel·lació cruel d'un pres malalt que ha intentat suïcidar-se és un altre recordatori de la inhumanita del sistema de justícia penal iranià, que legalitza la tortura i altres maltractaments. Les autoritats iranianes cometen tortura en deixar que Hadi Rostami visqui amb el temor constant de patir una amputació i negar-li deliberadament l'atenció mèdica que necessita amb urgència per les complicacions derivades dels seus recents intents de suïcidi", va afirmar Diana Eltahawy, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Demanem a les autoritats iranianes que anul·lin immediatament la sentència condemnatòria i la pena d'amputació imposades a Hadi Rostami i li concedeixin un nou judici amb les degudes garanties sense recurs a càstigs físics. A més, han de proporcionar-li immediatament l'atenció especialitzada per a la salut física i mental que necessita fora de la presó".

En els últims mesos, els serveis d'intel·ligència i la fiscalia de la presó d'Urmia han citat Hadi Rostami en nombroses ocasions, culpant-lo de l'atenció que presten els mitjans de comunicació als casos de presos en risc de patir amputació i amenaçant-lo amb l'execució imminent de la seva pena.

Tot això li ha afectat greument la seva salut mental i ha desembocat en dos intents de suïcidi, el més recent el 18 de gener de 2021, en el qual va empassar-se diversos trossos de vidre.

Segons la informació obtinguda per Amnistia Internacional, Rostami segueix patint un dolor intens i una hemorràgia interna, i vomita sang perquè encara hi ha trossos de vidre en el seu aparell digestiu. Les autoritats penitenciàries i la fiscalia es neguen a autoritzar el seu trasllat a un centre mèdic fora de la presó per rebre el tractament mèdic especialitzat que necessita. Malgrat l'automutilació i les idees suïcides, tampoc no rep atenció de salut mental.

Els hospitals penitenciaris de l'Iran només ofereixen serveis mèdics molt bàsics, com prendre's la pressió sanguínia, administració d'injeccions i de líquids intravenosos i prescripció de medicació. Els reclusos que necessiten altres tractaments han de ser traslladats a centres mèdics fora de la presó.

"Demanem a les autoritats iranianes que aturin immediatament aquests actes de crueltat i mutilació tan alarmants, i que tractin a totes les persones privades de llibertat amb dignitat humana. La comunitat internacional ha de pressionar urgentment les autoritats perquè respectin els drets humans i s'abstinguin d'executar les penes d'amputació imposades a Hadi Rostami i altres reclusos a la presó d'Urmía. El món ha de condemnar, amb la màxima fermesa, l'ús dels càstigs físics per les autoritats iranianes", va concloure Diana Eltahawy.

Informació complementària

Al setembre de 2020, Amnistia Internacional va advertir que el Tribunal Suprem de l'Iran havia confirmat les penes d'amputació imposades a quatre homes, un dels quals era Hadi Rostami, que havien estat declarats culpables de robatori en judicis sense les degudes garanties. Al desembre de 2020, l'organització va publicar informació que indicava que la fiscalia i les autoritats penitenciàries estaven preparant-se per portar una guillotina a la presó d'Urmía amb la finalitat d'executar les condemnes a amputació de fins a sis homes, encara que aparentment això encara no ha passat encara. Els sis homes en risc d'amputació són Hadi Rostami, Mehdi Sharfian, Mehdi Shahivand, Kasra Karami, Shahab Teimouri Ayeneh i Mehrdad Teimouri Ayeneh.

Les penes cruels i inhumanes, com la flagel·lació i l'amputació, constitueixen tortura, crim previst en el dret internacional, prohibida per l'article 7 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, del qual l'Iran n'és Estat part.

Segons la informació recaptada pel Centre Abdorrahman Boroumand, entre 2000 i 2020, les autoritats iranianes han amputat dits de les mans i/o dels peus almenys a 129 persones. Això vol dir que, de mitjana, les autoritats amputen els dits de les mans i/o dels peus d'almenys una persona cada dos mesos.