Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: L'ONU ha d'actuar amb urgència després de l'homicidi il·legítim de vuit manifestants a mans de les autoritats en menys de 24 hores

© Particular

Davant l'homicidi il·legítim anit d'almenys vuit persones a mans de les forces de seguretat iranianes, que van tornar a obrir foc contra manifestants en almenys quatre províncies, i aprofitant les crides internacionals cada vegada més nombrosos en favor d'un mecanisme de l'ONU sobre l'Iran, Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:
 
“L'ús temerari i il·legítim d'armes de foc per les autoritats contra els qui protesten, que inclou l'ús de munició real, revela una vegada més l'elevat i tràgic cost de la inacció internacional. Tots els Estats membres del Consell de Drets Humans de l'ONU han de prendre mesures enèrgiques ja i convocar immediatament una sessió especial sobre l'Iran per impedir que es continuïn perdent vides. No actuar amb fermesa només servirà perquè les autoritats iranianes s'embraveixin i continuïn reprimint manifestants, que previsiblement s'aplegaran en els pròxims dies, quan es compleixin 40 dies des de les primeres morts de manifestants després de la repressió letal que va començar a mitjans de ”.
 
“El Consell de Drets Humans de l'ONU ha de deixar clar a les autoritats iranianes que els seus crims de dret internacional no quedaran sense investigar —ni castigar— mitjançant l'establiment d'un mecanisme independent d'informació i rendició de comptes sobre l'Iran. El fet que segueixi sense crear-se aquest mecanisme malgrat els homicidis il·legítims generalitzats de manifestants des de les protestes en tot el país de desembre de 2017- gener de 2018 indica, aparentment, fins a quin punt s'han normalitzat aquestes brutals tragèdies a l'Iran. Ja és hora que la comunitat internacional senti el clam de justícia de les famílies de les víctimes i dels qui defensen els drets humans.”
 
Informació complementària

Els dies 26 i 27 d'octubre de 2022, les forces de seguretat de l'Iran van intensificar l'us de força il·legítima —disparant armes de foc amb munició real, perdigons i gas lacrimogen— contra malalts i manifestants que s'havien congregat a les províncies de Kurdistan, l'Azerbaidjan Occidental, Kermanshah i Lorestan.
 
El 26 d'octubre, milers de persones es van aplegar a Saqqez, província del Kurdistan, per a commemorar el 40è dia després de la mort sota custòdia de Mahsa (Zhina) Amini el 16 de setembre. Les forces de seguretat van disparar perdigons i van llançar gas lacrimogen per dispersar la multitud i van causar lesions a diverses persones.
 
Les forces de seguretat iranianes també van fer ús il·legítim d'armes de foc contra els qui es manifestaven avui a Mahabad, a la província de l'Azerbaidjan Occidental, on milers de persones es van reunir per protestar per l'homicidi de Esmail Moloudi, manifestant a qui les forces de seguretat van matar a trets a la ciutat el 27 d'octubre de 2022, i van causar la mort d'una dona, Kobra Sheikheh, i dos homes, Zaniar Aboubekri i Shahou Khezri.
 
La nit del 26 d'octubre de 2022, les forces de seguretat van matar Mohammad Shariati i Afshin Asham a Sanandaj, província de Kurdistan, i a Ghasreshirin, província de Kermanshah, respectivament, durant les protestes.
 
Almenys altres dos manifestants han mort avui a Baneh, província de Kurdistan, els noms dels quals Amnistia Internacional està tractant de verificar.
 
Ahir, un grup d'experts i expertes de l'ONU, entre els qui figurava el relator especial sobre la situació dels drets humans a l'Iran, va demanar al Consell de Drets Humans que prengués mesures amb caràcter urgent, entre altres, establint un mecanisme internacional sobre l'Iran durant una sessió especial. La ministra alemanya d'Afers Exteriors també va manifestar el seu suport a un mecanisme independent de l'ONU sobre l'Iran.