Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: Jove en risc greu d'execució en relació amb les protestes enmig de “onada d'homicidis”

© Particular

“Les autoritats iranianes han de paralitzar immediatament totes les execucions de persones condemnades a mort en relació amb les protestes en tot l'àmbit nacional”, ha declarat avui Amnistia Internacional en condemnar les execucions arbitràries de Mohammad Mehdi Karami i Seyed Mohammad Hosseini el 7 de gener i advertir que Mohammad Ghobadlou i altres persones podrien córrer la mateixa sort.
 
El 2 de gener, el Tribunal Suprem va confirmar la sentència condemnatòria i la pena de mort imposades a Mohammad Ghobadlou, de 22 anys, en relació amb les protestes en curs en tota la nació, la qual cosa eleva a definitiva la sentència i desperta el temor que la seva execució sigui imminent. La setmana passada, les autoritats van anunciar també cinc condemnes a mort més imposades per Tribunals Revolucionaris en relació amb les protestes.
 
“És aberrant que les autoritats iranianes persisteixin en la seva onada d'homicidis sancionats per l'Estat en el seu intent desesperat d'acabar amb les protestes i aferrar-se en poder infonent temor entre la ciutadania”, ha afirmat Diana Eltahawy, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.
 
“L'execució arbitrària de Mohammad Mehdi Karami i Seyed Mohammad Hosseini pocs dies després de la confirmació de la seva condemna a mort revela que les autoritats iranianes continuen esgrimint la pena capital com a arma de repressió i serveix de recordatori esgarrifós que desenes de persones més continuen corrent el risc de ser executades.”
 
Mentre les autoritats iranianes continuen el seu atac contra el dret a la vida per a aixafar les protestes, la ciutadania de l'Iran continua defensant els drets humans. Les famílies de les persones que podrien ser executades i els qui les secunden van protestar el 8 i el 9 de gener enfront de la presó de Raja’i Shahr, on estan reclosos Mohammad Ghobadlou i altres persones condemnades a mort, tot i que les autoritats van mirar de dispersar-les efectuant trets a l'aire. L'angoixa de les famílies es veu exacerbada pel persistent hermetisme de les autoritats sobre el seu ús de la pena de mort i la seva negativa a avisar amb antelació de les execucions a familiars i professionals de l'advocacia.
 
En greu perill d'execució

Mohammad Ghobadlou es troba en greu perill d'execució després que el Tribunal Suprem confirmés la seva sentència condemnatòria i la pena de mort el 2 de de gener de 2023. Ghobadlou havia estat condemnat a mort per “corrupció en la terra” (efsad-e fel-arz) després d'un simulacre de judici accelerat i manifestament injust davant un Tribunal Revolucionari de Teheran. L'acusació es va basar en “confessions” obtingudes sota tortura per a declarar-ho culpable d'atropellar amb un vehicle a uns agents, causant la mort d'un d'ells i lesions a uns altres.
 
Mohammad Ghobadlou va ser jutjat també per un tribunal penal a Teheran per càrrecs derivats dels mateixos presumptes actes, la qual cosa és contrari a la prohibició de ser jutjat dues vegades pel mateix delicte. Si és declarat culpable podria ser-li imposada una segona condemna a mort.
 
Les autoritats no van fer exàmens adequats de la salut mental de Mohammad Ghobadlou, i la seva mare ha afirmat que a la presó se li nega la medicació per a la seva malaltia mental. El 29 de desembre de 2022, un grup de psiquiatres va publicar una carta oberta al president del poder judicial demanant un examen més detallat de la seva salut mental i el seu possible impacte en la seva capacitat de discernir.
L'advocat de Mohammad Ghobadlou va sol·licitar la revisió judicial del seu cas davant el Tribunal Suprem, que segueix pendent de resolució.
 
Executats després d'injustos "judicis farsa"

El 5 de desembre, un Tribunal Revolucionari de la província d'Alborz va condemnar a mort Mohammad Mehdi Karami i Seyed Mohammad Hosseini en un simulacre de judici manifestament injust. També van ser declarats culpables de “propagar la corrupció en la terra” (efsad-e fel-arz) en relació amb la mort d'un agent paramilitar del Basikh durant una protesta el 3 de novembre de 2022.
 
El Tribunal va dictar sentència condemnatòria i els va condemnar a mort menys d'una setmana després que comencés el judici, el 30 de novembre de 2022. Abans del judici, els mitjans de comunicació estatals van difondre les seves “confessions” forçades i els van qualificar de “assassins”, violant així el dret a la presumpció d'innocència.
 
A més, a cap dels dos se li va permetre l'accés a un advocat de la seva elecció.
Seyed Mohammad Hosseini va revelar posteriorment al seu advocat que les autoritats l'havien obligat a “confessar” sota tortura i altres maltractaments: li van propinar puntades fins que va perdre el coneixement, el van colpejar en les plantes dels peus amb barres de ferro i li van aplicar descàrregues elèctriques en tot el cos.
 
Les seves execucions, que van tenir lloc just dos mesos després de la seva detenció, es van dur a terme en secret i sense avís previ als seus advocats i famílies.
 
Desenes de manifestants en perill

Amnistia Internacional tem que desenes de persones més siguin condemnades a mort en relació amb les protestes atès que, des que aquestes van esclatar, milers de persones han estat detingudes arbitràriament i imputades. Entre elles figura Mohammad Boroughani, condemnat a mort per un Tribunal Revolucionari de Teheran per “enemistat amb Déu” (moharebeh) en un simulacre de judici manifestament injust, després de ser declarat culpable per esgrimir suposadament un matxet, incendiar l'edifici del governador i ferir a un agent estatal. El 24 de desembre, el Tribunal Suprem va confirmar la sentència condemnatòria i la pena de mort. L'11 de gener, el director de Relacions Públiques del Tribunal Suprem de l'Iran va anunciar en Twitter la suspensió de l'execució de la condemna a mort pendent del resultat d'una revisió judicial del Tribunal Suprem. També corren perill Arshia Takdestan, Javad Roohi, Manouchehr Mehman Navaz, Saleh Mirhashemi, Saeed Yaghoubi i Majid Kazemi, declarats culpables i condemnats a mort des de novembre.
 
D'altra banda, entre les persones sotmeses a judici o acusades de delictes que comporten la pena de mort figuren Abolfazl Mehri Hossein Hajilou, Mohsen Rezazadeh Gharagholou, Saeed Shirazi, Akbar Ghafari, Toomaj Salehi, Ebrahim Rigi (Riki), Farzad (Farzin) Tahazadeh and Farhad Tahazadeh, Karwan Shahiparvaneh, Resa Eslamdoost, Hajar Hamidi i Shahram Marouf-Mola.
 
Amnistia Internacional investiga les informacions sobre altres persones condemnades i/o que podrien ser condemnades a mort en relació amb les protestes.
 
“És fonamental que la comunitat internacional no sols faci costat al poble de l'Iran, sinó que actuï amb urgència per a exigir responsabilitats a les autoritats iranianes. Els Estats han d'exercir la jurisdicció universal per a sotmetre a investigació penal a tots els funcionaris contra els qui existeixin sospites raonables d'estar implicats en crims de dret internacional i altres violacions greus de drets humans, i dictar ordres de detenció quan hi hagi proves suficients”, va concloure Diana Eltahawy.
 
Informació complementària

El 2022, les autoritats iranianes van executar dos homes més en relació amb les protestes en tot el país. El 8 de desembre, va ser executat Mohsen Shekari menys de tres mesos després de la seva detenció i després de ser declarat culpable en un judici flagrantment injust de “enemistat amb Déu”. El 12 de desembre, Majidreza Rahanvard va ser executat públicament a penes dues setmanes després de ser declarat culpable de “enemistat amb Déu” en un judici flagrantment injust.