Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: El projecte de llei sobre l'ús obligatori del vel és un atac despietat als drets de les dones i les nenes

Un grup de joves iranianes mostra d'esquena els seus cabells per protestar contra l'ús obligatori del vel. © AI.

En resposta a la notícia que el Parlament iranià ha presentat un projecte de llei que, si s'aprova, imposaria noves penes draconianes que vulneren greument els drets de les dones i les nenes —i incrementaria les condemnes de presó i les multes— a qui desafiés la legislació discriminatòria i degradant sobre l'ús obligatori del vel, Diana Eltahawy, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha manifestat:

“Aquest projecte de llei és un atac despietat als drets humans de les dones i les nenes que aprofundirà encara més la violència i la discriminació que ja s'exerceix contra elles a l'Iran. Si s'aprova pel Consell de Guardians, exacerbarà encara més la vigilància i el control del cos de les dones —ja asfixiants— i exigirà als diversos braços polítics, de seguretat i administratius de la República Islàmica una vigilància del compliment de les lleis sobre el vel obligatori i un control de la vida de les dones i les nenes obsessius.”

“Les autoritats iranianes estan doblant els càstigs contra les dones i les nenes que reivindiquen els seus drets humans a la llibertat d'expressió, religió, creences i autonomia corporal. Aquest atac sense treva forma part de les mesures que estan prenent les autoritats per a aixafar l'esperit de resistència dels qui es van atrevir a alçar la veu contra decennis d'opressió i desigualtat en la revolta popular ‘Dona, Vida, Llibertat’.”

“Els Estats han d'exigir urgentment a les autoritats iranianes que retirin el projecte de llei i revoquin qualsevol legislació i normativa discriminatòria i degradant sobre l'ús obligatori del vel. També han d'emprendre la via judicial en el pla internacional per a fer retre comptes a les autoritats iranianes per ordenar, planificar i cometre violacions de drets humans tan generalitzades i sistemàtiques contra les dones i les nenes.”

Informació complementària

El 20 de setembre, el Parlament de l'Iran va aprovar el Projecte de Llei de suport a la cultura de la castedat i el hijab, que, per ser llei, ha de ser aprovat pel Consell de Guardians de l'Iran. La llei ampliarà els poders i facultats dels cossos d'intel·ligència i seguretat, incloses la Guàrdia Revolucionària, la Força de Mobilització per a la Resistència i la policia, per a controlar i oprimir encara més les dones i les nenes.

La llei equipara el fet de no portar vel a “la nuesa” i preveu penes de presó de fins a 10 anys per als qui desafiïn la legislació sobre l'ús obligatori del vel. Així mateix, tipifica com a delicte “insultar o ridiculitzar el hijab” i el castiga amb pena de presó, la prohibició de viatjar o una multa, i encoratja la gent corrent, les empreses i als agents de vigilància progovernamentals a fer complir l'obligació de portar vel.

Al maig de 2023, les autoritats van presentar davant el Parlament el Projecte de Llei de suport a la cultura de la castedat i el hijab. A l'agost de 2023, una comissió parlamentària especial interna va votar a porta tancada l'adopció del projecte de llei revisat —que no s'havia fet públic— a fi d'accelerar la seva aprovació, eludint la transparència i l'escrutini públic. El 20 de setembre, la comissió especial interna va aprovar el text del projecte de llei, que va ser enviat al Consell de Guardians per a la seva aprovació definitiva.