Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: Després d'augmentar les execucions, perilla la vida de vuit presos balutxis i àrabs ahwazites

© Particular

Les autoritats iranianes han d'aturar immediatament qualsevol pla d'executar vuit homes -quatre balutxis i quatre àrabs ahwazites- davant l'alarmant augment de les execucions de presos pertanyents a minories ètniques en els últims dos mesos; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional.

La comunitat internacional, que inclou la UE i els òrgans de drets humans de l'ONU, ha d'intervenir urgentment per salvar les seves vides.

"La recent escalada d'execucions de balutxis i àrabs ahwazites desperta una profunda preocupació, ja que les autoritats podrien estar recorrent a la pena de mort per estendre la por entre les minories ètniques desfavorides, i en la població en general. L'ús desproporcionat de la pena de mort contra les minories ètniques és un reflex de l'arrelada discriminació i repressió que sofreixen a l'Iran des de fa dècades", ha manifestat Diana Eltahawy, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

"Amnistia Internacional demana l'acció concertada de la comunitat internacional per impedir que les autoritats iranianes duguin a terme execucions després de judicis manifestament injusts i entelats per confessions obtingudes mitjançant tortura".

Els quatre presos balutxis condemnats a mort a la presó de Zahedan (província de Sistan i Balutxistan) i a la presó de Dastgerd (província d'Isfahan) -Hamed Rigi, Mehran Naru'i i dos més els noms dels quals s'oculten per raons de seguretat- han sofert múltiples violacions de drets humans, que inclouen desaparició forçada i tortura per obtenir confessions per condemnar-los en judicis injustos.
 

Tres àrabs ahwazites condemnats a mort -Ali Khasraji, Hossein Silawi i Jassem Heidari- s'han cosit els llavis i porten en vaga de fam des del 23 de gener 2021 a la presó de Sheiban, a Ahvaz (província de Juzestan), per protestar per les seves condicions de reclusió, la prohibició de visites familiars i l'amenaça constant de l'execució. El quart pres àrab ahwazita, Naser Khafajian, porta sotmès a desaparició forçada i, per tant, en perill de tortura i execució secreta des d'abril de 2020.

Índexs alarmants d'execucions de membres de minories ètniques

Segons dades obtingudes del Centre Abdorrahman Boroumand, les autoritats iranianes han executat almenys 49 persones des de l'1 de desembre de 2020, de les quals més un terç eren balutxis. Des del 19 de desembre de 2020, almenys 19 balutxis i un àrab ahwazita han estat executats.

Un d'ells era el pres balutxi, Javid Dehghan, executat el 30 de gener de 2021 malgrat les greus violacions del degut procés comeses si escau per la Guàrdia Revolucionària, les autoritats fiscals, el Tribunal Revolucionari i el Tribunal Suprem.

El pres àrab ahwazita Ali Motairi estava en vaga de fam quan va ser executat el 28 de gener de 2021. Havia estat igualment condemnat a mort malgrat greus violacions del degut procés, incloses denúncies de tortura i "confessions" forçades. La família d'Ali Motairi no va ser avisada ni va poder exercir el seu dret a visitar-lo per última vegada, establert en el dret iranià.

Presos balutxis en perill d'execució

Hamed Rigi, reclòs a la presó de Zaheaán, va ser condemnat a mort per la seva implicació en un enfrontament armat amb les forces de seguretat antidrogues el 2018, a la província de Sistan i Balutxistan, en el qual diversos membres de les forces de seguretat van resultar morts. Els seus germans Behnam i Shoaib Rigi, acusats amb ell, van ser executats el 19 de desembre de 2020, per la qual cosa es tem que a Hamed també l'executin en breu.

Mehran Naru'i, tot esperant execució a la presó de Dastgerd, va ser condemnat a mort per delictes relacionats amb drogues fa uns quatre anys i no va tenir accés a representació lletrada durant la presó preventiva ni en el judici. Anvar Naru'i, un altre pres balutxi condemnat a mort en la mateixa causa, va ser executat el 28 de gener de 2021, per la qual cosa es temia que l'execució de Mehran fos imminent.

Altres dos presos balutxis -els noms del qual es reserva Amnistia Internacional per raons de seguretat- també corren perill d'execució a la presó de Zahedan en haver estat declarats culpables de "insurrecció armada" (baghi) després d'un judici manifestament injust davant el Tribunal Revolucionari de Zahedan. Detinguts al novembre de 2015, van passar mesos reclosos en règim d'aïllament i, segons afirmen, en aquest temps van ser torturats per agents del Ministeri d'Intel·ligència. Se'ls va negar l'accés a representació lletrada i només uns dies abans del seu judici van ser obligats a triar advocat d'una llista aprovada pel president de la magistratura.

Les confessions forçades dels quatre presos balutxis van ser il·legalment admeses com a proves pels jutges que van presidir les actuacions penals, a pesar que els homes s'havien retractat d'elles davant el tribunal al·legant que s'havien obtingut mitjançant tortura.

Presos àrabs ahwazites en perill d'execució

Segons una declaració del portaveu de la magistratura emesa el 14 de gener de 2021, Hossein Silawi, Ali Khasraji i Naser Khafajian van ser condemnats a mort pel Tribunal Revolucionari d'Ahvaz en relació amb l'assalt armat a una comissaria de policia d'Ahvaz perpetrat el 14 de maig de 2017, en el qual dos agents de la llei havien perdut la vida.

Van romandre diversos mesos reclosos en règim d'aïllament en un centre de detenció del Ministeri d'Intel·ligència en Ahvaz, sense accés a familiars ni advocats. Segons fonts informades, allà van ser sotmesos a tortura i altres maltractaments que els van causar trencament de costelles i mans. Agents d'intel·ligència i seguretat els van coaccionar reiteradament amb tortura perquè fessin declaracions autoincriminatòries, emeses per mitjans de difusió al poc temps de les seves detencions al maig de 2017, i posteriorment utilitzades pel tribunal per declarar-los culpables. Els homes no tenien permès nomenar representació lletrada de la seva elecció. A l'abril de 2020 van ser víctimes de desaparició forçada després del seu trasllat a un lloc desconegut. Hossein Silawi i Ali Khasraji van ser retornats a la presó de Sheiban entorn de novembre de 2020. Naser Khafajian continua en desaparició forçada i les preguntes sobre la seva sort i parador plantejades per la seva família a les autoritats segueixen sense contestació.

Jassem Heidari va ser declarat culpable de "insurrecció armada" (baghi) pel Tribunal Revolucionari d'Ahvaz i condemnat a mort per la seva presumpta col·laboració amb grups enfrontats a la República Islàmica. El Tribunal Suprem va confirmar la sentència al novembre de 2020. Després de la seva detenció al desembre de 2017 va estar mesos reclòs en règim d'aïllament, sense accés a familiars ni advocats i sotmès a tortura i altres maltractaments.

És terrible que el Tribunal Suprem de l'Iran hagi ratificat repetidament sentències i condemnes a mort dictades després de judicis manifestament injustos. D'aquesta manera ha deixat a les víctimes del defectuós sistema de justícia penal iranià desemparades en la pràctica i ha garantit impunitat absoluta als perpetradors de violacions de drets humans.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció. La pena de mort és una violació del dret a la vida i l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant