Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Indonèsia: Les recents arribades de refugiats rohingyes subratllen l'empitjorament de condicions al seu país i en els camps

Un vaixell amb persones rohingyes a l'espera de ser rescatades / AP Photo/Zik Maulana.

Davant les recents arribades de persones refugiades rohingyes a Banda Aceh (Indonèsia), Usman Hamid, director executiu d'Amnistia Internacional Indonèsia, ha declarat:

“Les imatges de persones refugiades rohingyes que desembarquen a Indonèsia i jeuen en el sòl, exhaustes després de setmanes de perill en la mar, són impactants i mostren l'abast del sofriment que suporten els homes, dones i nens i nenes que emprenen l'arriscada travessia”.

No hi ha una resposta immediata, eficaç i coordinada dels governs de la regió per a ajudar a les persones refugiades rohingyes que segueixen a bord d'embarcacions en perill, la qual cosa fa que puguin perdre's vides. Això és inacceptable".

“Enguany podria ser un dels més letals en la memòria recent per a les persones rohingyes que fan la perillosa travessia per mar. Continuen arriscant-ho tot a causa de les dures condicions en els camps per a persones refugiades de Bangladesh, on s'han deteriorat la seguretat i altres condicions de vida, i a la situació, cada vegada pitjor, del seu país, Myanmar, sotmès a un règim militar des del cop d'estat de fa gairebé dos anys".

Demanem al govern indonesi que romangui vigilant, intensifiqui les labors de rescat i treballi juntament amb altres països de l'ASEAN per a ajudar als qui estan en necessitat extrema en la mar. Una vegada rescatades o se'ls hagi permès desembarcar, s'ha de proporcionar a les persones refugiades rohingyes menjar, aigua, tractament mèdic i allotjament".

“En cap circumstància deuen les autoritats retornar a ningú a un país on pugui ser objecte de persecució o de violacions de drets humans.”

Informació complementària

El dilluns 26 de desembre de 2022, Amnistia Internacional Indonèsia va rebre informació sobre l'arribada a Banda Aceh d'una embarcació en la qual viatjaven almenys 180 persones refugiades rohingyes. Segons fonts locals, la majoria d'elles estan malaltes a causa de la fam i les setmanes en la mar.

Aquesta arribada es va produir després del desembarcament el cap de setmana d’unes altres 57 persones refugiades rohingyes que viatjaven en una altra embarcació i que suposadament van seguir una ruta similar des de Bangladesh. Amnistia Internacional Indonèsia ha rebut notícies que queda en la mar almenys un altre vaixell.

Aquestes persones se sumen al nombre total de persones refugiades rohingyes que han desembarcat a Aceh enguany, on en van arribar 229 entre els dies 15 i 16 de novembre.

El principi de no devolucióobliga als Estats a no retornar a persones a un lloc on podrien ser perseguides o sofrir violacions greus de drets humans. Aquest principi és la pedra angular de la protecció internacional de les persones refugiades i és fonamental per a la prohibició absoluta de la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants.

Indonèsia no és encara Estat Part en la Convenció sobre l'Estatut dels Refugiats de 1951 ni del seu Protocol de 1967. No obstant això, el principi de no devolució també està protegit en virtut del dret internacional dels drets humans general, així com del dret internacional consuetudinari, vinculant per a tots els Estats sense excepció.