Actuem pels drets humans a tot el món

Índia: cal investigar el segrest d'activistes indígenes contraris a un projecte miner de l'empresa Vedanta

Sana Sikaka, líder de la comunitat indígena Dongria Kondh, a Niyamgiri, Orissa, Índia, 2009 © Amnistia Internacional

Amnistia Internacional demana a les autoritats de l'Índia que investiguin amb caràcter d'urgència el segrest armat de dos dirigents indígenes que feien campanya contra el projecte de mina de bauxita proposat per una filial de l'empresa Vedanta Resources, amb seu al Regne Unit, i l'Orissa Mining Corporation.


Els dos activistes van ser segrestats el 9 d'agost a la província d'Orissa,a l'est de l'Índia. Un d'ells, Sana Sikaka, va anar "alliberat" aquella mateixa nit llançant-lo d'una furgoneta, i ha denunciat que els homes armats eren policies. Lado Sikaka, màxim dirigent de la comunitat indígena dongria kondh, continua en poder dels homes armats (**Actualització: Lado Sikaka va ser alliberat, tres dies després, el 12 d'agost)

La policia provincial d'Orissa ha guardat silenci sobre els responsables del segrest, i no ha obert cap investigació malgrat les peticions dels activistes.

"Aquesta denúncia de detenció arbitrària i segrest d'activistes ha de ser investigada de manera immediata i transparent", ha afirmat Madhu Malhotra, directora adjunta del Programa Regional per a l'Àsia i Oceania d'Amnistia Internacional. "La policia d'Orissa  ha de donar mostra de la seva bona fe assegurant l'alliberament de Lado Sikaka i localitzant i detenint immediatament aquests homes armats".

Sana Sikaka ha declarat avui a mitjans de comunicació locals que ell i un grup d'activistes van ser interceptats per 15 agents armats vestits de civil prop de la muntanya Niyamgiri, quan anaven en furgoneta cap a Delhi, on tenien previst fer campanya contra el projecte de mina de bauxita. Els homes armats van confiscar els telèfons mòbils dels activistes i el vehicle. A continuació van detenir Lado i Sana Sikaka i els van portar en direcció al districtede Rayagada, on Sana sospita que Lado està reclòs.

La comunitat indígena Dongria Kondhés coneguda pel seu activisme per protegir la que consideren muntanya sagrada, Niyamgiri, de la mina de bauxita projectada.

Amnistia Internacional insta les autoritats índies a establir un procés per obtenir el consentiment lliure, previ i informat de la comunitat Dongria Kondh abans de continuar amb el projecte miner proposat a Niyamgiri. Això ha d'incloure:

    * proporcionar a la comunitat Dongria Kondh informació accessible i adequada sobre el projecte;

    * emprendre, en consulta autèntica i oberta amb la comunitat Dongria Kondh, una avaluació integral de l'impacte mediambiental i sobre els drets humans del projecte i proporcionar garanties de procediment adequades per garantir la seva participació en el procés d'avaluació i que es concedeix la importància i el respecte deguts als seus coneixements i perspectives sobre la regió de Niyamhiri Hills , i

    * respectar la decisió de la comunitat Dongria Kondh si finalment no dóna el seu consentiment per al projecte.