Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iemen: cal investigar amb urgència l'allau de gent que va provocar la mort d'almenys 85 persones

© Reuters.

En resposta a la mort d'almenys 85 persones i a les lesions sofertes per 300 més en l'allau que es va produir la passada nit durant un acte benèfic de Ramadà organitzat en una escola del barri antic de Sanà, Grazia Careccia, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

“Ha de fer-se justícia a les víctimes d'aquest incident horrible —i evitable— que ha costat la vida a tantes persones, moltes de les quals es creu que són nens i nenes.”

“Les autoritats ‘de facto’ houthis han d'investigar sense retard, i de manera minuciosa, independent, imparcial, transparent i eficaç, com un acte benèfic va acabar convertit en una catàstrofe en què desenes de persones van perdre la vida i centenars van resultar ferides. Els presumptes responsables han de comparèixer davant la justícia amb totes les garanties processals. Ha de garantir-se accés a la justícia i recursos efectius per a les víctimes i les seves famílies. Les autoritats han de desistir immediatament de qualsevol interferència en el lliurament d'ajuda humanitària a la població civil.”

“Aquest és un altre cop cruel al poble del Iemen, que ja pateix les pitjors conseqüències d'un conflicte armat que va començar fa vuit anys; més de dues terceres part de la població necessiten ajuda humanitària, i la taxa de desnutrició infantil és alarmant. La comunitat internacional no pot romandre impassible davant l'absèbcia de rendició de comptes per les greus violacions del dret internacional comeses per totes les parts en el conflicte.”

Informació complementària

En la tarda del dimecres (19 d'abril), centenars de persones van anar a un acte benèfic organitzat a l'escola Maeen, en el districte de Bab al Iemen de Sanà, perquè els comerciants locals fessin donatius de 5.000 rials iemenites en efectiu (uns 8 dòlars estatunidencs) als residents durant els últims dies de Ramadà. Segons declaracions del Ministeri de l'Interior, sota control houthi, s'han detingut dos organitzadors de l'acte i s'ha obert una investigació.

Alguns mitjans de comunicació han atribuït l'allau a uns trets a l'aire efectuats per membres armats de les autoritats de facto houthis que van impactar en un cable elèctric provocant una explosió. No obstant això, el Ministeri de l'Interior, sota control houthi, va culpar de l'estampida al “lliurament indiscriminat de sumes de diners mitjançant algunes transferències sense coordinació amb el Ministeri de l'Interior i sense organització”.

Sanà està sota control del grup rebel houthi des del 2015, i les parts en el conflicte continuen restringint la circulació i el lliurament de l'ajuda. El 2022 van augmentar de manera alarmant els atacs contra el personal d'ajuda humanitària i els actes violents contra els seus actius i instal·lacions a mans de les parts en el conflicte.