Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iemen: l'atac mortal contra manifestants menyscaba els plans de reforma

Els i les manifestants demanen que dimiteixi immediatament el president Alí Abdulá Salé, al poder des de 1978. Font Al Jazeera English sota...
Els i les manifestants demanen que dimiteixi immediatament el president Alí Abdulà Salé, al poder des de 1978. Font Al Jazeera English sota llicencia CC BY-ND 2.0

Amnistia Internacional ha demanat que s'obri amb urgència una investigació sobre l'atac que homes armats afins, es creu, a les forces de seguretat van dur a terme ahir a la capital iemenita, Sanà, on van morir almenys 12 manifestants.


Segons informes, homes vestits de civil van disparar contra els manifestants al seu pas per l'estadi 22 de Maig de Sanà. Així mateix, homes descrits com "sicaris" els van agredir amb porres.  

Entre els morts figura un nen de 14 anys, Abdulrahman Muhammad al-Okairi. Desenes de manifestants més van resultar ferits.

"Perquè es produeixi una veritable reforma al Iemen s'ha de posar fi a l'actual espiral de violència i portar davant a la justícia els responsables d'homicidis com els comesos ahir", ha manifestat Malcolm Smart, director del Programa d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

"Resulta preocupant que aquest atac hagi estat un dels més mortals duts a terme al Iemen en més d'un mes i que pugui haver tingut per objecte menyscabar els plans per arribar a un acord polític que permeti la dimissió del president Salé i posi fi als homicidis al carrer."

Els homes vestits de civil van disparar contra els manifestants procedents de la plaça situada a l'entrada de la Universitat de Sanà, on molts portaven acampats des del febrer.

Segons els informes, els homes, que es creu que eren membres de les forces de seguretat o activistes partidaris del govern, van disparar des dels terrats i des de l'interior de l'estadi. Quan la manifestació va arribar a l'emissora de televisió propera a l'estadi, els homes armats es van posar darrere dels manifestants i van començar a disparar-hi.

"Disparaven bales pertot arreu. Disparaven contra tot i contra qualsevol, inclosos ancians i persones que no participaven a la manifestació", va explicar un testimoni, Ala'a Jarban, a Amnistia Internacional. "A un tipus li van disparar al cap just davant meu", va afegir.

D'acord amb els informes, els membres de les forces de seguretat que hi havia de guàrdia a l'estadi i a la cadena de televisió es van mantenir al marge i no van fer res mentre es perpetrava l'atac.

"El fet que no fessin res per impedir els homicidis ni detinguessin els seus autors indica clarament que les forces de seguretat van ser còmplices o, com a mínim, van consistir l'atac", ha assenyalat Malcolm Smart. "La seva inacció ha de ser investigada amb urgència i de manera imparcial i exhaustiva."

Es van produir enfrontaments en llançar partidaris del govern pedres contra els manifestants quan la manifestació va arribar a l'estadi 22 de Maig, on estaven acampats.

Segons informes, alguns dels manifestants van respondre llançant també pedres. Després de començar els trets, alguns manifestants van cremar, pel que sembla, pneumàtics a fi de crear una cortina de fum perquè als franctiradors els resultés difícil disparar contra ells.

Segons fonts d'Amnistia Internacional, els noms d'onze de les persones mortes per trets ahir són: Abdulrahman Muhammad al-Okairi, Muhammad Ali Rashed al-Ansi, Abdullah Ali al-Samri, Azmi Khaled Muhammad Shamsan al-Makramy, Abdulrahman Muhammad Ahmed Amran, Assim Abdulhamid al-Hammady, Abdulwahid Abdulrahman al-Mansoob, Murad Abdulhaq al-Ariqi, Aziz Khaled al-Qirshi, Ali Ahmed Hussein al-Ahqwal i Abdullatif Miqdam.

Un altre home, Nasser Mohammed Nasser Fadaq, va morir en ser atropellat per un automòbil, segons personal mèdic voluntari allí present. Els informes indiquen que es va disparar també contra una ambulància quan intentava arribar fins els manifestants ferits.

Aquests últims homicidis eleven a més de 130 la xifra de víctimes mortals des que van començar les manifestacions contra el govern al Iemen el mes de gener.  

Els manifestants demanen que dimiteixi immediatament el president Alí Abdulà Salé, al poder des del 1978, i que es porti davant la justícia diversos membres del seu govern pels homicidis de manifestants de les últimes setmanes.

Un acord polític proposat pel Consell de Cooperació del Golf, mediador entre el president i l'oposició, disposa que el president dimiteixi en el termini de 30 dies, però li concedeix, a ell i a socis clau, immunitat absoluta enfront del processament.

"No ha de concedir-se al president iemenita i als seus aliats polítics immunitat enfront del processament com a condició per posar fi a la contínua crisi de drets humans del país", ha afirmat Malcolm Smart.