Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: Primera protesta “autoritzada” des de 2020 enmig d'una repressió creixent de la dissidència

Manifestants amb veles en record de la massacre de Tiananmen al juliol de 2020. Getty Images.

La marxa pel Dia Internacional de la Dona programada per a diumenge que ve serà la primera autoritzada oficialment a Hong Kong des de 2020. L'Associació de Dones Treballadores de Hong Kong va anunciar dijous que havia rebut una aprovació verbal per a una “notificació de no objecció” en relació amb la marxa.
 
No obstant això, l'acte tindrà lloc enmig d'una escalada de la repressió dels drets humans i de la societat civil en general; així ho ha afirmat Amnistia Internacional.
 
“La primera protesta autoritzada des que va esclatar la COVID-19 fa tres anys és un moment significatiu per a Hong Kong, però la marxa prevista diumenge tindrà lloc mentre el govern intensifica la seva repressió general dels drets humans a la ciutat”, ha afirmat Hana Young, directora adjunta d'Amnistia Internacional per a Àsia Oriental.
 
“Des de les protestes generalitzades de 2019, les autoritats de Hong Kong han emprat força il·legítima i una legislació ambigua per a coartar els drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica de manera reiterada i agressiva.
 
La manifestació del diumenge hauria de transcórrer sense intromissions de la policia, un dret a penes reconegut als manifestants pacífics de Hong Kong en els últims temps, i menys des de l'aprovació de la repressiva Llei de Seguretat Nacional.
 
L'autorització d'aquesta marxa es quedarà en un mer gest simbòlic si les autoritats no faciliten també altres formes de protesta pacífica.”

La societat civil de Hong Kong, abans plena de dinamisme, s'ha vist delmada des que el govern central xinès va imposar la Llei de Seguretat Nacional el 30 de juny de 2020, amb desenes d'activistes i figures de l'oposició política enfrontades a la possibilitat d'una condemna a cadena perpètua per les seves activitats legítimes.
 
La vigília anual per la repressió de Tiananmen a Hong Kong va ser prohibida durant tres anys a partir de 2020, teòricament a causa de la COVID-19. Els organitzadors de la vigília estan actualment a la presó.
 
Al desembre de 2022, el Tribunal Superior de Hong Kong va concloure que la prohibició general de la vigília el 2021 havia estat excessiva, ja que la policia no havia considerat seriosament permetre una reunió amb les degudes mesures sanitàries i d'una altra tipus.
 
Mentrestant, nombrosos grups de la societat civil —inclosos grups que ja havien organitzat manifestacions pacífiques en gran escala, sovint en cooperació amb la policia i altres autoritats governamentals— han estat obligats a dissoldre's, amb molts dels seus membres enfrontats a càrrecs en aplicació de la Llei de Seguretat Nacional i d'una llei de sedició que data de l'època colonial.
 
Informació complementària
 
La repressió del dret de reunió pacífica va empitjorar significativament després de les protestes de 2019 i es va intensificar amb les mesures d'excepció per la COVID-19. El govern de Hong Kong va invocar el Decret sobre Prevenció i Control de Malalties i va anunciar legislació d'emergència sobre salut pública en resposta a la COVID-19 que en la pràctica prohibia totes les protestes pacífiques.
 
L'ONU porta llarg temps expressant la seva preocupació sobre la imposició d'excessives restriccions del dret a la llibertat de reunió pacífica pel govern de Hong Kong. Segons el Decret d'Ordre Públic de Hong Kong, per a organitzar una protesta cal aconseguir una “notificació de no objecció” de la policia. Les normes i polítiques que en la pràctica exigeixen un permís oficial per a celebrar reunions públiques vulneren el dret i les normes internacionals de drets humans.