Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: Les detencions d'activistes, una "escalada impactant" de la repressió

Getty Images

Davant la detenció en virtut de la llei de seguretat nacional de Hong Kong de dos fideïcomissaris i dues fideïcomissàries del desaparegut Fons d'Ajuda Humanitària 612, Erwin van der Borght, director regional d'Amnistia Internacional per a Àsia i Oceania, ha declarat:

"Fins i tot segons els recents criteris de Hong Kong d'empitjorament de la repressió, aquestes detencions representen una escalada impactant. Algunes de les figures prodemocràcia més respectades de la ciutat, l'activisme de la qual ha estat sempre totalment pacífic, podrien passar ara anys a la presó. Pocs exemples més torbadors pot haver de la total desintegració dels drets humans a Hong Kong".

"La detenció d'aquestes quatre persones, activistes totes, entre les quals figura un cardenal de 90 anys, per habilitar suport jurídic i humanitari a manifestants deixa al descobert l'insensible menyspreu del govern de Hong Kong cap als drets fonamentals de la seva ciutadania".

"En tractar de criminalitzar la provisió d'ajuda jurídica, econòmica i metgessa a qui la necessita, les autoritats menyscaben els drets a un judici just i altres drets humans de tota la població de Hong Kong".

"El presumpte delicte de "connivència amb forces estrangeres" d'aquests fideïcomissaris i fideïcomissàries posa en relleu una vegada més com es pot utilitzar la vaguetat de la llei de seguretat nacional de Hong Kong com a arma per practicar detencions de motivació política o senzillament malicioses.

"El govern de Hong Kong ha de deixar de formular càrrecs penals contra membres del Fons d'Ajuda Humanitària 612 i altres persones escollides només per exercir pacíficament els seus drets a la llibertat d'expressió, associació o reunió".

Informació complementària

El cardenal Joseph Zen (de 90 anys), l'advocada Margaret Ng (de 74) i la cantant Denise Ho (de 45) van ser detinguts el dimecres acusats de "connivència amb forces estrangeres" en aplicació de la llei de seguretat nacional de Hong Kong. L'acadèmic Hui Po-keung va ser detingut a l'aeroport d'Hong Kong el dimarts, quan mirar de sortir-ne, mentre que una cinquena fideïcomissària, Cyd Ho (de 67 anys), ja està detinguda per altres infraccions. Tots, excepte Ho, van quedar en llibertat sota fiança el dimecres.

Aquestes cinc persones eren fideïcomissàries del desaparegut Fons d'Ajuda Humanitària 612, que proporcionava ajuda econòmica per a assistència jurídica a persones jutjades per la seva participació en les protestes multitudinàries de 2019.

El Fons va cessar les seves activitats al setembre de 2021 després de saber-se que era objecte d'una investigació del Departament de Seguretat Nacional de la policia de Hong Kong.

La xifra 612 del nom del Fons fa al·lusió al 12 de juny de 2019, data en què la policia va usar força innecessària i excessiva contra persones que protestaven, en la seva majoria de forma pacífica, contra el projecte de llei d'extradició, posteriorment retirat.

Algunes de les figures prodemocracia més respectades de la ciutat podrien passar ara anys a la presó.