Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: la prohibició d'utilitzar màscares o mascaretes en les protestes no autoritzades és absurda i perillosa

© AP Photo /Ng Han Guan

En resposta a la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Hong Kong que restableix parcialment la prohibició del govern d'utilitzar màscares o màscares, el director d'Amnistia Internacional Hong Kong, Man-Kei Tam, ha declarat:

"La sentència d'avui suposa que la prohibició de Hong Kong d'utilitzar màscares o mascaretes només ha estat parcialment revocada. Les autoritats podran anar contra les persones que portin màscares o mascaretes en qualsevol protesta que no sigui "autoritzada". En els darrers mesos hem vist a la policia imposant restriccions excessives a la llibertat de reunió, reprimint protestes totalment pacífiques i declarant-les il·legals.

"En un moment en què la immensa majoria de hongkonguesos i hongkongueses porten màscara per evitar la propagació de la COVID-19, la idea de mantenir aquesta prohibició és absurda, per no parlar de la possible amenaça que representa per a la salut pública. La sentència d'avui també reactiva la Normativa d'Excepció (ERO), que essencialment dona carta blanca al govern per restringir els drets humans sense condicions ni salvaguardes".

"Les autoritats de Hong Kong no han de recórrer a normatives d'emergència com a cortina de fum per incrementar les restriccions contra la llibertat d'expressió, ni en temps d'agitació social ni de COVID-19. Totes les mesures d'emergència han de tenir una finalitat legítima, amb restriccions necessàries i proporcionades, així com un límit temporal".

Informació complementària

El Tribunal d'Apel·lació de Hong Kong va revocar parcialment una sentència anterior, dictada després d'un recurs presentat pel govern hongkonguès, que declarava inconstitucionals la Normativa d'Excepció i la prohibició d'utilitzar màscares i màscares. En aquesta ocasió, el Tribunal declara constitucional que la policia faci complir la prohibició de portar màscares o màscares en protestes no autoritzades.

Segons l'Ordenança d'Ordre Públic de Hong Kong, per organitzar una protesta cal aconseguir una "notificació de no objecció" de la policia. El Comitè de Drets Humans de l'ONU ha assenyalat amb preocupació que l'aplicació de l'Ordenança pot facilitar restriccions excessives que no segueixin l'obligació de Hong Kong en virtut del PIDCP de respectar i protegir els drets a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica.

El 2019, la policia de Hong Kong va adoptar un enfocament més dur respecte a la restricció de les reunions públiques. Les autoritats van prohibir 47 protestes, que tot i així tot es van celebrar, algunes amb una participació massiva.

En la seva sentència d'avui, el Tribunal d'Apel·lació assenyala també que el govern de Hong Kong té la facultat de dictar normatives d'excepció per motius de perill públic.

A l'octubre de 2019, el govern va anunciar que quedava totalment prohibit cobrir-se parcialment o del tot la cara en les protestes. La prohibició de portar màscares o mascaretes es va aplicar amb rapidesa mitjançant la Normativa d'Excepció.

Al novembre de 2019, Amnistia Internacional Hong Kong va expressar la seva preocupació per la Normativa d'Excepció i la prohibició de portar màscares o mascaretes en la seva presentació davant del Consell Legislatiu de Hong Kong.