Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: Empresonar figures de l'oposició per protestes viola el dret internacional

Els activistes Lee Cheuk-yan i Cyd Ho, sortint del tribunal el passat 1 d'abril a Hong Kong. (Photo by Anthony Kwan/Getty Images)

En resposta a les condemnes d'entre 8 i 18 mesos de presó imposades avui a deu activistes pro democràcia de Hong Kong per haver participat en una protesta "no autoritzada" l'agost de 2019, la directora regional d'Amnistia Internacional per a Àsia i Oceania, Yamini Mishra, ha manifestat:

"El judici, sentència i condemna injusta d'aquests activistes posa en relleu la intenció del govern de Hong Kong d'eliminar qualsevol oposició política a la ciutat".

"Després de detenir la majoria de les figures més notables de la dissidència de Hong Kong aplicant la repressiva llei de seguretat nacional, les autoritats estan neutralitzant ara la resta de les veus crítiques pacífiques valent-se de càrrecs falsos relacionats amb les protestes de 2019".

Aquestes sentències constitueixen una violació del dret internacional, segons el qual per organitzar reunions pacífiques i participar-hi no cal el permís previ de l'Estat

Yamini Mishra, Amnistia Internacional

"Aquestes sentències condemnatòries constitueixen una violació del dret internacional, segons el qual per organitzar reunions pacífiques i participar-hi no cal el permís previ de l'Estat. Tampoc el fet de no haver notificat a les autoritats una reunió fa que sigui il·legal participar-hi. Els càrrecs contra aquest grup d'activistes són clarament insostenibles".

"Les autoritats de Hong Kong han de deixar de presentar càrrecs injustificats contra els qui han exercit pacíficament el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió. Totes les persones condemnades avui han de ser posades en llibertat immediatament, i el seu expedient ha d'esborrar-se".

Informació complementària

Aquest matí s'ha condemnat a entre 8 i 18 mesos de presó nou activistes pro democràcia per haver organitzat i haver participat en una protesta "no autoritzada" el 18 d'agost de 2019. Dos d'aquestes persones, més una altra que va ser membre del Consell Legislatiu, seran condemnades també al llarg d'avui per la seva participació en una altra manifestació del 31 d'agost de 2019.

Aquestes manifestacions formaven part d'una sèrie de protestes multitudinàries provocades pel denominat projecte de Llei d'Extradició que s'havia presentat aquest any. A mesura que es van incrementar la freqüència i la magnitud d'aquestes protestes el 2019, la policia de Hong Kong va adoptar mesures més dures per restringir les reunions públiques, des de revocar "notificacions de conformitat" a marxes ja emeses fins a prohibir completament protestes al·legant "motius de seguretat pública".

Es calcula que, el 18 d'agost de 2019, van participar en una marxa pacífica 1,7 milions de persones, malgrat l'ordre policial de limitar-se a organitzar una concentració fixa a Victoria Park, prop del centre de la ciutat.

El 31 d'agost de 2019, centenars de milers de persones van tornar a prendre els carrers, a pesar que la policia havia prohibit totalment la protesta i que els seus convocants l'havien suspès. Aquesta última manifestació va ser majoritàriament pacífica, però al final es van produir enfrontaments entre la policia i els manifestants, alguns dels quals van llançar maons i còctels.

Tres de les persones condemnades avui -el propietari de diari Jimmy Lai i els ex legisladors Au Nok-Hin i Leung Kwok-hung- s'enfronten també a judici en aplicació de la llei de seguretat nacional de Hong Kong, promulgada el 30 de juny de 2020 i utilitzada sistemàticament des de llavors per reprimir els drets humans.

Les altres persones condemnades són els exlegisladors i exlegisladores i activistes Martin Lee, Lee Cheuk-yan, Leung Yiu-chung, Margaret Ng, Cyd Ho Sau-lan i Albert Ho Chun-yan.

Jimmy Lai i Lee Cheuk-yan, més el també activista Yeung Sum, podrien ser condemnats aquesta tarda per la protesta del 31 d'agost.

Els càrrecs contra ells estan basats en l'Ordenança d'Ordre Públic de Hong Kong, les disposicions del qual i aplicació no s'ajusten al dret i les normes internacionals de drets humans sobre el dret de reunió pacífica. El Comitè de Drets Humans de l'ONU ha expressat reiteradament el seu temor que l'aplicació del concepte de "reunió il·legal" als manifestants d'Hong Kong violi els seus drets humans.

Segons els articles 14 i 15 de l'Ordenança d'Ordre Públic, per organitzar una protesta cal aconseguir una "notificació de conformitat" de la policia, que té la facultat de prohibir concentracions públiques o imposar requisits o condicions per celebrar-les si "considera raonablement que és necessari en interès de la seguretat nacional o la seguretat pública, l'ordre públic o la protecció dels drets i llibertats de tercers".

El dret internacional dels drets humans disposa que qualsevol que desitgi celebrar una manifestació ha de poder fer-ho sense necessitat del permís ni l'autorització de les autoritats.

Amnistia Internacional porta molt temps demanant que es reformin les disposicions pertinents de l'Ordenança d'Ordre Públic per ajustar-les a les obligacions contretes per Hong Kong en virtut del dret internacional dels drets humans.