1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Hong Kong: els drets humans, l'antídot a la repressió amb l'arribada de la llei de seguretat nacional

© Chris McGrath/Getty Images

En resposta a l'aprovació, per part de la Xina, d'una llei de seguretat nacional per a Hong Kong enmig de les protestes a la ciutat i les nombroses detencions practicades avui, Nicholas Bequelin, director regional d'Amnistia Internacional per a Àsia i Oceania, ha declarat:

"Amb aquesta amenaça de gran abast per a les llibertats a Hong Kong, els drets humans són més importants que mai. Les salvaguardes contingudes en la legislació d'Hong Kong poden actuar com a contrapès als amplis poders introduïts per aquesta llei de seguretat nacional".

"La llei revelada finalment a la població d'Hong Kong la nit passada va confirmar que la definició de seguretat nacional de les autoritats és tan vaga que impedeix a qualsevol persona saber com i quan podria estar transgredint-la".

"Amb aquesta vaga formulació i amb les disposicions relatives a judicis secrets, jutges elegits a dit i la lliure operació de les agències de seguretat continentals a la ciutat, la llei està totalment oberta a una interpretació capritxosa, arbitrària i de motivació política per part de les autoritats".

"La població de Hong Kong s'enfronta a una agressió de les autoritats de Pequín i del govern hongkonguès contra les llibertats que porta tant de temps gaudint. Tenint en compte del draconià caràcter de la llei, la manera més efectiva de protegir la població de Hong Kong enfront de la repressió és garantir l'estricte compliment dels drets humans".

"Pequín ha de reafirmar els drets de la població de Hong Kong, utilitzant com a guia les garanties establertes en el dret internacional. Les normes de l'ONU exigeixen que els drets humans ocupin un lloc central en qualsevol llei de seguretat nacional, i les autoritats tant xineses com de Hong Kong segueixen estant obligades a seguir aquest principi".

Informació complementària

En virtut de la llei de seguretat nacional, els últims detalls de la qual no es van fer públics fins anit a darrera hora, els delictes de separatisme, subversió, terrorisme i connivència amb forces estrangeres o externes són punibles amb una pena mínima de tres anys de presó i una pena màxima de cadena perpètua.

El govern central xinès també establirà una Oficina de Salvaguarda de la Seguretat Nacional a Hong Kong, amb el seu propi personal encarregat de fer complir la llei i amb la capacitat d'exercir jurisdicció sobre determinats casos.

Això significa que, en determinades circumstàncies, les persones sospitoses poden ser traslladades per ser recloses i jutjades an la Xina continental, on les persones acusades de posar en perill la seguretat nacional se'ls nega habitualment el dret a un judici just.

Encara que la llei té una disposició que reconeix salvaguardes genèriques dels drets humans, altres parts permeten a l'Oficina de Salvaguardia de la Seguretat Nacional exercir amplis poders mentre, en la pràctica, eludeixen la supervisió dels sistemes legislatiu i judicial de Hong Kong, inclosa la immunitat processal en la jurisdicció local.

La llei atorga també als cossos locals de compliment de la llei poders d'investigació addicionals, alhora que redueix la supervisió judicial.

El Consell de Seguretat de l'ONU, l'Assemblea General i nombrosos òrgans experts han subratllat reiteradament que el ple compliment del dret internacional, en concret el dret internacional dels drets humans, és la base fonamental i la millor pràctica per a una estratègia d'èxit en la lluita contra les amenaces a la seguretat nacional.

Desenes de persones van ser detingudes dimecres durant les protestes, i la policia va declarar que set havien estat detingudes com a sospitoses de violar la llei de seguretat nacional. Un home va ser detingut després que li trobessin a la bossa una bandera de la independència de Hong Kong.

El dret i les normes internacionals de drets humans disposen que expressar pacíficament les opinions personals sobre la independència no constitueix una amenaça per a la seguretat nacional.