Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: El govern ha de rebutjar la "línia vermella" de Pequín

El projecte de llei d'extradició era la manifestació més recent d'una erosió constant dels drets humans a Hong Kong; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional, amb motiu de la publicació d'un informe on descriu amb detall com la progressiva influència de les polítiques i la retòrica de Pequín sobre la "seguretat nacional" ha fet que cada vegada més activistes i periodistes locals hagin estat censurats, assetjats i processats en els últims anys.

En l'informe titulat "La línia vermella de Pequín a Hong Kong", l'organització posa en relleu el procés pel qual les restriccions creixents dels drets a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica van culminar en les protestes d'aquest estiu.

"L'erosió constant de drets i llibertats a Hong Kong va començar molt abans de l'anunci del projecte de llei d'extradició. Les autoritats xineses, juntament amb les hongkoneses, porten anys retallant sistemàticament l'estatus especial del qual se suposa que gaudeix Hong Kong en relació amb la protecció dels drets humans", ha dit Joshua Rosenzweig, director de l'Oficina Regional d'Amnistia Internacional per a l'Àsia Oriental.

"L'escandalosa resposta policial a les protestes pel projecte de llei d'extradició ha incrementat el temor que Hong Kong estigui caient en el repressiu estil de govern observat a la Xina continental. Demanem a les autoritats de Hong Kong que escoltin les reivindicacions de milions de manifestants i protegeixin el dret de reunió pacífica, d'acord amb les seves obligacions nacionals i internacionals. Un primer pas fonamental seria ordenar una investigació independent i efectiva sobre les actuacions policials".

Basat en entrevistes a periodistes, activistes, professors, estudiants, treballadors d'ONG i legisladors, l'informe d'Amnistia Internacional descriu amb detall com les autoritats d'Hong Kong, seguint l'exemple de Pequín, han vingut aplicant polítiques cada vegada més repressives des de les protestes del Moviment dels Paraigües en 2014. Els drets a la llibertat d'expressió i associació són atacats, amb més de 100 persones processades per activisme pacífic des de 2014. A més d'unes tàctiques de control policial cada vegada més dures i de la passivitat policial a l'hora de protegir a manifestants enfront de la violència de tercers, les autoritats honkonesas han fet ús indegut de lleis i reglaments per fustigar i processar a persones i grups acusats de traspassar la "línia vermella" de Pequín.

Una invasiva línia vermella

En el seu informe, Amnistia Internacional examina el període comprès entre dos moments crítics de protesta: Occupy Central i la Revolució dels Paraigües en 2014, i les protestes contra el projecte de llei d'extradició que van començar al juny de 2019. Descriu com les autoritats xineses han aplicat la seva definició àmplia i imprecisa de "seguretat nacional" -utilitzada amb efectes demolidors a Xina contra activistes i altres persones- per actuar contra periodistes, activistes i detractors a Hong Kong.

En 2017, el president Xi Jinping va establir una "línia vermella" a Hong Kong enfront de "qualsevol intent de posar en perill la sobirania o la seguretat de Xina, desafiar l'autoritat del govern xinès o utilitzar Hong Kong per realitzar activitats d'infiltració i sabotatge contra el territori continental". Cada vegada més, les autoritats xineses interpreten l'exercici ordinari de drets com traspassar aquesta "línia vermella". El govern d'Hong Kong ha adoptat aquestes tàctiques, incomplint les seves obligacions internacionals en matèria de drets humans i la Llei Fonamental d'Hong Kong.

Moltes persones entrevistades per Amnistia Internacional van afirmar que el seu activisme pacífic en favor dels drets humans i la democràcia les havia convertit en objectius de les autoritats d'Hong Kong i Pequín.

Un periodista va explicar que rebia setmanalment trucades d'autoritats pekinesas que el pressionaven perquè llevés importància a les crítiques contra el president Xi Jinping i assumptes com la independència taiwanesa. Treballadors d'ONG van dir que havien sofert repetidament l'assetjament de funcionaris hongkonesos i pequinesos i que havien hagut de practicar l'autocensura per protegir el seu finançament.

La falta de rendició de comptes per l'ús il·legítim de la força per part de la policia en les protestes també es va revelar com un motiu de preocupació clau para les persones activistes entrevistades per Amnistia. Un activista que havia sofert una pallissa a les mans de la policia durant una protesta en 2014 va explicar a Amnistia:

"És inútil denunciar a la policia. El nombre d'acusacions contra policies per agressió que prosperen és pràcticament zero."

Durant les protestes recents contra el projecte de llei d'extradició proposat al març de 2019, Amnistia, entre uns altres, va documentar múltiples casos d'ús innecessari i excessiu de la força per la policia en contravenció de lleis i normes internacionals. Després de l'anunci de la retirada del projecte de llei d'extradició el 4 de setembre, Amnistia Internacional continua demanant a les autoritats d'Hong Kong que investiguin de manera exhaustiva i independent l'ús indegut de la força i altres abusos comesos per la policia durant les protestes, i així mateix que deixin d'utilitzar enjudiciaments per motius polítics contra manifestants pacífics.

Les autoritats d'Hong Kong han de demostrar també el seu compromís de respectar, protegir i realitzar els drets a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica aixecant tota restricció indeguda d'aquests drets sota la disfressa de la "seguretat nacional".

"Per als milions de persones que van sortir als carrers d'Hong Kong aquest estiu, el projecte de llei d'extradició és només la punta de l'iceberg respecte a l'atac de Pequín contra els seus drets humans", ha afirmat Joshua Rosenzweig.

"Les autoritats han de demostrar que estan disposades a protegir els drets humans a Hong Kong, encara que això suposi rebutjar la 'línia vermella' de Pequín."