Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: al descobert les detencions arbitràries, pallisses brutals i tortura sota custòdia

© Amnesty International/Data Source: Open Street Map, HKGISK

Una nova investigació sobre terreny d'Amnistia Internacional ha documentat un patró alarmant d'ús de tàctiques temeràries i indiscriminades per part de la policia d'Hong Kong, entre les quals la detenció de persones en les protestes, així com proves exclusives de tortura i altres maltractaments sota custòdia.

Després d'entrevistar a gairebé dues desenes de persones detingudes i recollir proves confirmatòries i testimonis de professionals de l'advocacia i la salut i d'altres persones, l'organització demana que es dugui a terme sense demora una investigació independent de les violacions de drets humans, la gravetat dels quals sembla haver-se incrementat des que van començar les protestes massives al juny.

"El món sencer ha pogut veure, retransmesa en directe, la resposta de mà dura de control de multituds de la policia d'Hong Kong als carrers. Molt menys visible és la infinitat d'abusos que la policia infligeix, fora de l'escrutini públic, a manifestants", ha afirmat Nicholas Bequelin, director regional per a l'Àsia Oriental d'Amnistia Internacional.

"Les proves deixen poc marge de dubte: amb aparent set de represàlia, les forces de seguretat d'Hong Kong estan aplicant un pertorbador patró de tàctiques temeràries i il·legítimes contra participants en les protestes, entre aquestes, la detenció arbitrària i la comissió d'actes violents de represàlia contra persones sota custòdia, alguns dels quals constitueixen tortura".

S'han detingut més de 1.300 persones en el context de les protestes massives contra les propostes de reformes legislatives que haurien permès l'extradició a la Xina continental. Si bé la gran majoria de les persones que s'han manifestat ho han fet de forma pacífica, hi ha hagut violència, que sembla estar intensificant-se al costat de l'ús excessiu de la força per la policia. La majoria de les persones que van parlar amb Amnistia Internacional han sol·licitat romandre en l'anonimat, al·legant la por a patir represàlies de les autoritats en un clima d'impunitat.

Les entrevistes a persones detingudes i a professionals de l'advocacia que ha realitzat Amnistia Internacional demostren que en la majoria dels casos la violència policial es va exercir abans de l'arrest i també durant la detenció. En diversos casos, les persones detingudes que havien participat en les protestes també han estat brutalment copejades sota custòdia i han sofert altres maltractaments que constitueixen tortura. En moltes ocasions, pel que sembla l'abús es va cometre a manera de "càstig" per contestar o mostrar una actitud poc col·laboradora.

Un home detingut en una comissaria de policia després de ser arrestat en una protesta als Nous Territoris a l'agost va explicar a Amnistia Internacional que després que es negués a respondre a una de les preguntes d'admissió diversos agents van portar-lo a una altra sala on van colpejar-lo brutalment i van amenaçar-lo amb trencar-li les mans si intentava protegir-se.

"Vaig sentir que em colpejaven a les cames amb alguna cosa molt dura. Llavors un [dels agents] em va tombar i em va clavar els genolls en el pit. Em feien mal els ossos i no podia respirar. Vaig intentar cridar, però no podia ni respirar ni parlar", va dir.

Mentre el mantenien immobilitzat al terra, un agent de policia li va obrir un ull per la força i el va apuntar amb un punter làser, preguntant-li: "No t'agrada apuntar amb això la gent?" Es va tractar, aparentment, d'una represàlia per l'ús de punters làser d'alguns manifestants en les protestes. Més tard va ser hospitalitzat durant diversos dies per una fractura òssia i hemorràgies internes.

Amnistia Internacional va entrevistar un altre home a qui havien detingut també a l'agost en Sham Shui Po. L'agent que va arrestar-lo li va demanar reiteradament que desbloquegés el telèfon per inspeccionar-lo; enfadat davant les negatives, l'agent va amenaçar-lo amb aplicar-li descàrregues elèctriques en els genitals. L'home va explicar a Amnistia Internacional que "tenia por" que l'agent complís les seves amenaces, "perquè corren temps tan absurds que cal comptar amb que tot pugui passar".

Durant el temps que va romandre en una sala comuna d'una comissaria, aquest mateix home va presenciar com uns agents de policia obligaven un nen a projectar un punter làser en el seu propi ull durant uns 20 segons. "Pel que sembla havia usat el punter làser en la comissaria", va rememorar l'home. "Li van dir: 'Ja que tant t'agrada apuntar-nos amb el làser, per què no t'ho fas a tu mateix'".
 
Amnistia Internacional també va documentar un clar i constant ús innecessari i excessiu de la força pels agents de policia durant l'arrest de manifestants. La policia antidisturbis i un esquadró tàctic especial comunament conegut com "els raptors" van ser els responsables dels episodis de violència més greus. Gairebé totes les persones detingudes entrevistades van relatar haver estat colpejades amb porres i amb els punys durant l'arrest, fins i tot quan no havien oposat resistència.

Una jove detinguda en una protesta a Sheung Wan al juliol va descriure, com a molts altres manifestants, que havia rebut un fort impacte amb una porra policial per l'esquena mentre s'allunyava corrent d'una càrrega policial; els agents de policia la van llençar al terra i, una vegada allà, la van emmanillar amb brides de plàstic i van continuar colpejant-la.

D'una manera similar, un home detingut en una protesta a Tsim Sha Tsui a l'agost va relatar que es va retirar i va arrencar a córrer quan la policia va començar a carregar contra la concentració de manifestants. Va explicar a Amnistia Internacional que "els raptors" van atrapar-lo i el van bastonejar en el coll i les espatlles des de darrere. Va dir el següent:

"Em van tirar a terra a cops immediatament. Tres d'ells se'm van pujar al damunt i em van estrènyer la cara amb força contra el terra. Un segon després m'estaven donant puntades a la cara". Els mateixos tres agents de l'esquadró tàctic especial van continuar exercint pressió sobre el meu cos. Vaig començar a tenir dificultats per respirar i vaig sentir un dolor intens en la part esquerra de la caixa toràcica". Em van dir: 'Calla, deixa de fer soroll'".

Segons el seu historial mèdic, va estar dos dies hospitalitzat i va ser tractat d'una costella trencada i altres lesions. En més del 85% dels casos investigats per Amnistia Internacional (18 de 21), la persona detinguda va ser hospitalitzada a conseqüència dels cops rebuts, i en tres d'ells l'ingrés hospitalari es va llargar almenys cinc dies.

"Una vegada i una altra, els agents de policia van infligir violència abans dels arrests i mentre els practicaven, fins i tot quan la persona havia estat immobilitzada o retinguda. Per tant, l'ús de la força va ser clarament excessiu, fet que infringeix el dret internacional dels drets humans", va afirmar Nicholas Bequelin.

Amnistia Internacional també va documentar diversos casos de detenció arbitrària i il·legítima, així com nombrosos casos en els quals la policia va negar o va retardar l'accés de les persones detingudes a assistència lletrada i atenció mèdica. Permetre l'accés oportú de les persones sota custòdia a assistència lletrada, familiars i professionals de la salut és una important salvaguardia contra la tortura i altres maltractaments.

Les conclusions arriben després que un grup d'experts de l'ONU expressés la seva alarma davant la constant d'atacs contra manifestants i detencions de manifestants a les mans de la policia d'Hong Kong.

"Donada la generalització dels abusos que trobem, és clar que la policia d'Hong Kong ja no està en condicions d'investigar i reparar per si mateixa la repressió il·legítima generalitzada de manifestants. Amnistia Internacional demana urgentment que es realitzi una investigació independent i imparcial que desemboqui en enjudiciaments i ofereixi justícia i reparació, donada l'escassa confiança en els mecanismes interns existents, com la Comissió Independent per a les Denúncies contra la Policia", va afirmar Nicholas Bequelin.