Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hamàs no ha de dur a terme execucions a Gaza


Londres.- Amnistia Internacional ha demanat a l’administració de facto de Hamàs a Gaza que no dugui a terme diverses execucions pendents, després que alts càrrecs de l’administració indiquessin la seva intenció d’executar les persones declarades culpables de “col·laboració” amb Israel i “d’assassinat”.


Es tem que aquestes execucions, que podrien ser les primeres a Gaza des del 2005, es duguin a terme en els propers dies. Des que va obtenir el control de Gaza el 2007, Hamàs no ha dut a terme cap execució malgrat que els seus tribunals militars han seguit imposant la pena de mort en actuacions que incomplien les normes internacionals sobre imparcialitat processal.

“Hamàs no ha de començar a realitzar execucions. Això seria un gran pas enrere i aniria en contra de la tendència emergent cap a una moratòria mundial de les execucions”, ha declarat Malcolm Smart, director del Programa Regional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional. “Seria especialment detestable executar presos que, com en aquests casos, van ser condemnats a mort en actuacions que van incomplir les normes internacionals sobre imparcialitat processal.”

Encara que Hamàs no ha fet públic el nombre de persones que podrien ser executades, se sap que l’any 2009 els tribunals militars de Gaza van condemnar a mort a un total de 14 persones per càrrecs de “col·laboració”, traïció i assassinat. Diumenge passat, la Fiscalia General de Gaza va declarar que la ratificació de les condemnes a mort pendents d’execució no només era necessària, sinó una obligació legal.

En unes declaracions públiques realitzades el 25 de març, Mohammed Abed, fiscal general d'Hamàs a la Franja de Gaza, va anunciar que en els dos mesos anteriors, la Fiscalia General havia iniciat el procés de ratificar les condemnes a mort imposades per “col·laboració” i assassinat.

Dos dies abans, Fathi Hammad, ministre de l'Interior de Hamás a Gaza, va afirmar en una entrevista radiofònica que el seu Ministeri havia decidit executar els presos declarats culpables de “col·laboració” malgrat les objeccions de les organitzacions locals de drets humans.

Mohammed Abed també va declarar que s’utilitzarà la pena de mort contra les persones declarades culpables de narcotràfic: “Tenim el dret d’accelerar l’execució de les persones que estan disposades a matar la seva pròpia gent”, va afirmar.

El novembre de 2009, l’administració de Hamàs a Gaza va aprovar un canvi legal que permetria l’execució dels narcotraficants condemnats. Segons la legislació palestina, les condemnes a mort han de ser ratificades pel president de l'Autoritat Palestina perquè es puguin executar.

Malgrat això, com a resultat de les tensions existents entre els dos principals partits polítics palestins, Fatah i Hamàs, Cisjordània està governada des del juny de 2007 per un govern de transició de l'Autoritat Palestina nomenat pel president d’aquesta, Mahmoud Abbas, del partit Fatah, i Gaza està governada per una administració de facto de Hamàs presidida per Isma’il Haniyeh.   

Després de juny de 2007, Abbas, el president de l'Autoritat Palestina, va suspendre les operacions de les forces de seguretat i de les institucions judicials de l'Autoritat Palestina a Gaza, creant un buit legal i institucional en aquest territori.

Hamàs va respondre creant un aparell judicial paral·lel per fer complir la llei. No obstant això, aquest manca de personal amb capacitació suficient, així com de mecanismes per a la rendició de comptes i salvaguardes.
 
El maig de 2009, Hamàs va anunciar la creació d’un comitè integrat per assessors jurídics i funcionaris del Ministeri de Justícia d'Hamàs que seria responsable de ratificar les condemnes a mort imposades a Gaza. La Fiscalia General va declarar el diumenge que el gabinet tenia l’obligació d’ajudar a ratificar les penes de mort per fer complir les condemnes pendents d’execució.

Segons informes, les últimes execucions realitzades a Gaza es van dur a terme el juny i juliol de 2005, abans de l’establiment de l’administració de facto de Hamàs al territori.   Quatre homes van ser penjats a la presó central de Gaza i un va ser afusellat a la prefectura de la policia de la ciutat de Gaza. Els cinc havien estat declarats culpables d’assassinat en anys anteriors, alguns d’ells pel Tribunal de Seguretat de l'Estat, que posteriorment va ser abolit.