Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Guatemala: Presa de consciència Virginia Laparra és condemnada a quatre anys de presó

Photo by JOHAN ORDONEZ/AFP via Getty Images

Davant la sentència condemnatòria emesa aquest divendres 16 de desembre en contra de la presa de consciència Virginia Laparra, exfiscal de la Fiscalia Especial contra la Impunitat (FECI), Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional va declarar:

"Aquesta sentència condemnatòria és un exemple més de la criminalització d'operadors de justícia a Guatemala que han anteposat els drets humans. Virgínia Laparra és una presa de consciència que està pagant un alt preu per exercir la seva labor de fiscal anticorrupció i protagonitzar la lluita contra la impunitat."

"Ha de ser alliberada immediatament i incondicionalment, i no descansarem fins a veure-la en llibertat"

El dia d'avui, el tribunal vuitè de sentència penal, narco-activitat i delictes contra el medi ambient de la Ciutat de Guatemala va dictar una sentència de quatre anys contra Virgínia Laparra pel delicte d'abús d'autoritat en forma continuada.

El 28 de novembre de 2022, Amnistia Internacional va nomenar presa de consciència a l'exfiscal, qui va treballar entre 2016 i 2022 com a cap de la Fiscalia Especial contra la Impunitat (FECI) en Quetzaltenango. L'organització ha documentat diverses irregularitats en el procés penal que violen els drets humans de Virgínia Laparra al degut procés i a la llibertat, com l'absència d'elements objectius per a sostenir l'acusació i la sentència en contra seva, i una doble persecució penal davant dos tribunals diferents pels mateixos fets. A més, Amnistia Internacional considera que els motius usats pel Jutjat per a mantenir-la a la presó preventiva al llarg d'aquests últims nou mesos en lloc de permetre-li defensar-se en llibertat són sens dubte arbitraris.

Virgínia Laparra va ser detinguda el 23 de febrer de 2022. El procés penal en contra seva va iniciar en 2018 després que davant la junta disciplinària de l'Organisme Judicial denunciés a un jutge de Quetzaltenango assenyalat d'actes de corrupció, que interferien amb les recerques que tenia a càrrec seu en la FECI. Com a represàlia, aquest jutge va interposar dues denúncies penals sense fonament contra Virgínia Laparra, en Quetzaltenango i la Ciutat de Guatemala.

Amnistia Internacional i altres organitzacions internacionals i nacionals han alertat sobre l'augment dels atacs a operadors de justícia involucrats en destacats casos de corrupció a gran escala i violacions a drets humans, en reacció als grans assoliments de la lluita contra la impunitat al país. La persecució penal infundada contra Virgínia Laparra s'inscriu en el context de l'ús indegut del sistema de justícia penal per a assetjar i castigar jutges, fiscals, persones defensores de drets humans i periodistes que han protagonitzat aquesta lluita.

"És lamentable que integrants tant del Ministeri Públic com de l'Organisme Judicial es prestin a avalar aquest joc que afebleix l'estat de dret i la protecció dels drets humans al país. Amnistia Internacional continuarà exigint l'alliberament de Virgínia Laparra, i denunciant els greus atacs a la independència judicial a Guatemala" va agregar Erika Guevara Rosas.