Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Guatemala: Les autoritats no han respectat els drets de la presa de consciència Virginia Laparra

Courtesy from Verdad y Justicia Guatemala, 2022.

Davant els avenços recents en dos processos penals seguits en contra de l'exfiscal Virgínia Laparra, Amnistia Internacional denúncia que les autoritats judicials no han respectat el seu dret a un judici just, inclosos els seus drets a les garanties judicials i degut procés, i n'exigeix l'alliberament immediat.

“És alarmant que les autoritats guatemalenques estiguin privant Virgínia Laparra dels seus drets més bàsics a comptar amb igualtat d'oportunitat per a defensar-se. Les arbitrarietats i violacions a drets humans que es continuen donant en els dos processos a què s'enfronta continuen confirmant la intenció de castigar-la per la seva feina com a fiscal anticorrupció. Amnistia Internacional reitera que Virgínia Laparra és una presa de consciència i ha de ser alliberada immediatament i incondicionalment”, ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora d'Amnistia Internacional per a les Amèriques.

Virgínia Laparra complirà 14 mesos detinguda arbitràriament en la presó. Després de ser condemnada el passat 16 de desembre a quatre anys de presó pel delicte d'abús d'autoritat, al cap d'un procés sense fonament i plagat d'irregularitats a la Ciutat de Guatemala, l'ex fiscal de la Fiscalia Especial contra la Impunitat (FECI) s'enfrontarà dues audiències claus.

Divendres 21 d'abril, un jutjat a Quetzaltenango determinarà si Virgínia Laparra ha d'anar a judici en un segon procés penal, pels mateixos fets i impulsat pel mateix denunciant. És acusada d'haver revelat informació confidencial, la qual cosa podria suposar una pena addicional d'almenys 5 anys de presó. Amnistia Internacional expressa preocupació per la falta de garanties dels seus drets de defensa i a ser escoltada per autoritats imparcials i independents, que deixen a Virgínia Laparra en total indefensió. D'acord amb la informació analitzada, les autoritats judicials han permès que segueixi al capdavant del cas una jutgessa que ha manifestat tenir amistat amb el denunciant, un altre jutge de Quetzaltenango. La jutgessa ha impedit la participació en les audiències d'una de les advocades de Virgínia Laparra, i ha incomplert amb el seu deure de vetllar pel respecte de terminis i principis processals. A més, ha omès cridar-li l'atenció al denunciant per faltar-li el respecte a Virgínia Laparra durant l'audiència.

D'altra banda, el pròxim 24 d'abril una cort d'Apel·lacions de la Ciutat de Guatemala coneixerà de l'apel·lació presentada per les seves advocades en contra la sentència condemnatòria dictada el desembre de 2022. El tribunal li va negar el seu dret a defensar-se plenament en llibertat durant el tràmit de l'apel·lació a pesar que la legislació li ho permetia.

Amnistia Internacional manifesta preocupació per les reiterades decisions de les autoritats guatemalenques de negar a Virgínia Laparra el seu dret de seguir els processos en llibertat amb base en arguments arbitraris i perillosos, al·legant per exemple que la cobertura del procés per uns certs mitjans o els missatges de suport cap a la ex fiscal en xarxes socials demostraven un risc d'obstrucció a la justícia.

Igual que Virgínia Laparra, desenes de fiscals, jutges, jutgesses i magistrades que han contribuït a la lluita contra la impunitat estan sent criminalitzats. El dimecres 18 d'abril, la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) va confirmar la inclusió de Guatemala en el capítol IV.b del seu informe anual, reservat per als països d'especial preocupació. La CIDH va advertir sobre la intensificació de la persecució judicial i agreujament dels atacs a operadors de justícia encarregats de casos de corrupció a gran escala, de violacions de drets humans i crims de dret internacional durant el conflicte armat.

Amnistia Internacional seguirà les audiències per celebrar-se en els pròxims dies. L'organització destaca que les violacions a drets humans documentades en aquest cas podrien generar la responsabilitat internacional de l'Estat de Guatemala.