Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Guatemala: La presa de consciència Virginia Laparra, un any detinguda arbitràriament a la presó

L'ex fiscal Virginia Laparra. Imatge cortesia de Veritat i Justícia Guatemala, 2022.

L'exfiscal i presa de consciència Virginia Laparra compleix un any privada arbitràriament de llibertat com a resultat de processos penals infundats i plagats d'irregularitats que violen els seus drets humans, ha afirmat avui Amnistia Internacional.
 
“És alarmant constatar que les autoritats guatemalenques han estat incapaces de garantir les més bàsiques garanties de defensa i degut procés de Virgínia Laparra. A un any de la seva detenció, és evident que les múltiples arbitrarietats i irregularitats en l'actuació de la fiscalia i de l'Organisme Judicial en aquest cas són resultat de l'obsessió de les autoritats a castigar totes les persones que han contribuït a la lluita contra la corrupció i la impunitat” ha dit Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.
 
Virgínia Laparra ha de ser alliberada immediata i incondicionalment, un dia més a la presó posa en risc seriós la seva salut i drets, a més d'agreujar el context de drets humans al país”, va agregar.
 
Virgínia Laparra va ser detinguda el 23 de febrer de 2022 a Quetzaltenango. El 16 de desembre d'aquest mateix any un Tribunal de la Ciutat de Guatemala la va condemnar a quatre anys de presó pel delicte d'abús d'autoritat en forma continuada. Amnistia Internacional reitera la seva consternació per aquesta condemna basada en l'anàlisi del tribunal que la llavors fiscal va incórrer en un delicte, només per iniciar una demanda administrativa per assenyalaments de corrupció en contra d'un jutge.
 
A més, el 19 d'octubre de 2022, ja en detenció preventiva per aquest primer cas, es va dictar una nova ordre de detenció contra l'exfiscal relacionada amb una altra denúncia penal presentada pel mateix jutge que Laparra havia prèviament acusat i que va suposar un altre procés penal a Quetzaltenango.
 
Amnistia Internacional observa amb preocupació que les autoritats van consentir l'ús de tàctiques de litigi maliciós, provocant que Virginia Laparra hagi de defensar-se de manera simultània en dos processos paral·lels pels mateixos fets iniciats per la mateixa persona. A més, l'organització va rebre informació sobre atacs misògins en contra de Virgínia Laparra i el seu equip legal durant les audiències i recessos que en reiterades ocasions van ser tolerats per les autoritats en tots dos processos.
 
Sumat a això, Amnistia Internacional va constatar que després de la seva detenció el 23 de febrer de l'any passat les autoritats van incomplir el termini constitucional de 24 hores per a prendre la seva primera declaració. Més encara, les autoritats tampoc van justificar la necessitat d'enviar i mantenir Virginia Laparra en detenció preventiva de conformitat amb els estàndards internacionals. Al contrari, les autoritats van distorsionar el procés fins a tal punt que van utilitzar les accions judicials exercides per l'exfiscal com a part del seu dret a la defensa, així com les declaracions d'ella i el seu equip legal a la premsa, per a justificar la denegació de la seva llibertat condicional.
 
Amnistia Internacional expressa a més la seva preocupació davant d'altres violacions als drets de Virginia Laparra comeses a la presó, incloent-hi la imposició de condicions de detenció incompatibles amb la dignitat humana a la presó de Mariscal Zavala, i la falta d'atenció oportuna a la seva salut.
 
D'altra banda, Amnistia Internacional creu que les limitacions de l'accés a la premsa i observadors nacionals i internacionals en la primera etapa del cas davant el jutjat a la Ciutat de Guatemala l'any passat, així com la recent declaratòria de reserva del procés que se segueix davant el jutjat de Quetzaltenango, sense cap justificació vàlida sota els estàndards internacionals de drets internacional, violen el dret de Virginia Laparra a una audiència pública amb garanties d'imparcialitat i independència. Amnistia Internacional recorda que la publicitat de les audiències és una manera de mantenir la confiança de la societat en general en el sistema de justícia i formen part del dret a informar i rebre informació.
 
D'acord amb la informació rebuda, desenes d'operadors de justícia, persones defensores de drets humans i periodistes estarien enfrontant-se a processos penals infundats, i almenys 29 operadors de justícia han hagut de sortir del país en els últims anys davant de la por de ser objecte de criminalització.
 
Virginia Laparra és una presa de consciència detinguda únicament per invstigar casos de corrupció. Els processos infundats en contra seva i les múltiples violacions als seus drets són un clar senyal que no hi ha degut procés per als qui van encapçalar la lluita contra la corrupció i la impunitat a Guatemala. Reiterem la nostra crida a les autoritats perquè alliberin immediatament i sense condicions Virgínia Laparra, i que posin fi a la fustigació i persecució penal infundada d'operadors de justícia, persones defensores de drets humans i periodistes”, ha agregat Erika Guevara-Rosas.