Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Guatemala: Amnistia Internacional exigeix la llibertat de Virgínia Laparra quan es compleix un any de la seva injusta condemna

La ex fiscal Virginia Laparra. Courtesy from Verdad y Justicia Guatemala, 2022.

A un any de la sentència condemnatòria de l'exfiscal Virgínia Laparra, Amnistia Internacional exhorta les autoritats a agilitzar-ne l'alliberament, tal com ho va ordenar un grup d'experts independents de les Nacions Unides que va declarar la seva detenció arbitrària.

El 16 de desembre de 2022, Virginia Laparra va ser condemnada a quatre anys de presó pel delicte d'abús d'autoritat, al final d'un procés plegat d'irregularitats i violacions dels seus drets humans, que va portar Amnistia Internacional a declarar-la presa de consciència.

Al maig de 2023 el Grup de Treball sobre la detenció Arbitrària de les Nacions Unides va declarar que la detenció de l'exfiscal anticorrupció era arbitrària i va sol·licitar el seu alliberament immediat. No obstant això, en uns dies Virgínia Laparra complirà 22 mesos privada de la llibertat, lluny de les seves dues filles i de la seva família. Recentment, la Cort Suprema de Justícia que té a les seves mans un recurs que podria permetre el seu alliberament condicional, ha suspès en dues ocasions l'audiència per a conèixer d'aquest recurs.

Virginia Laparra és una víctima més de la persecución penal injusta dels qui han defensat la justícia i els drets humans. No pot passar ni un dia més a la presó

Ana Piquer, Amnistia Internacional

“Virgínia Laparra és una víctima més de la persecució penal injusta dels qui han defensat la justícia i els drets humans. No ha de passar ni un dia més en la presó. Cal que les autoritats guatemalenques atenguin la crida del Grup de Treball de les Nacions Unides i de tota la comunitat internacional per a alliberar-la immediatament”, ha afirmat Ana Piquer, directora regional d'Amnistia Internacional per a les Amèriques.

La criminalització generalitzada impulsada pel sistema de justícia de Guatemala contra operadors de justícia, periodistes i persones defensores de drets humans que ha contribuït a la lluita contra la corrupció i la impunitat, ha obligat desenes de persones a exiliar-se en els últims anys. Es calcula que almenys 45 fiscals i jutges es van veure forçats a fugir de Guatemala des del 2018 per a evitar processos injustos i infundats que, igual que Virgínia Laparra, els portarien a la presó.