Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Guatemala: Amnistia Internacional exigeix l'alliberament immediat i incondicional de la presa de consciència Virginia Laparra

Photo by JOHAN ORDONEZ/AFP via Getty Images

L'exfiscal Virginia Laparra, que va ser cap de la Fiscalia Especial contra la Impunitat (FECI) a Quetzaltenango, és una presa de consciència que ha estat empresonada injustament des de fa més de nou mesos a conseqüència de la seva feina d'invstigació sobre casos de corrupció a Guatemala, segons Amnistia Internacional.

Es preveu que el judici contra l'exfiscal Laparra comenci avui, 28 de novembre, davant el Tribunal Vuitè de sentència penal, narcoactivitat i delictes contra el medi ambient de la ciutat de Guatemala. Està acusada d'abús d'autoritat en forma continuada, delicte pel qual podria enfrontar-se a una pena de fins a nou anys de presó.

“Després d'una detallada revisió de l'expedient penal, hem constatat que l'acusació contra l'exfiscal Virginia Laparra presenta serioses deficiències, a més de múltiples irregularitats en la gestió del cas. No només no hi ha proves sòlides que hagi comès cap delicte, sinó que queda clar que els motius assenyalats pel jutjat per rebutjar la sol·licitud de continuar el procés en llibertat són arbitraris”, va dir Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Com a part de la FECI, l'exfiscal Laparra va liderar investigacionss sobre corrupció i criminalitat a gran escala. La persecució penal en contra seva va iniciar el 2018, després d'haver reportat davant la Junta Disciplinària de l'Organisme Judicial possibles conductes inapropiades d'un jutge assenyalat de filtrar informació confidencial d'un cas en el qual treballava. Com a represàlia, aquest mateix jutge va presentar dues denúncies penals contra ella, pels mateixos fets: la primera al juliol de 2018 a Quetzaltenango i la segona a l'agost de 2019 a la ciutat de Guatemala.

Virgínia Laparra va ser detinguda el 23 de febrer de 2022 en sortir de la seva feina a Quezaltenango i des d'aquest moment ha romàs injustament en detenció preventiva.

Amnistia Internacional manifesta la seva profunda preocupació per aquestes deficiències i irregularitats en el procés en contra de Virgínia Laparra, que inclouen la manca de fonamentació sobre el presumpte il·lícit, la persecució penal contra l'exfiscal pels mateixos fets davant dos jutges diferents i la instrumentalització del procés penal per a mantenir-la privada de la llibertat sense raó fundada, entre altres. L'organització conclou que s'han violat els drets de l'exfiscal Laparra al degut procés i un judici just, la qual cosa a més constitueix una detenció arbitrària motivada per les seves investigacions de casos de corrupció. Aquests elements, juntament amb les virulentes campanyes d'estigmatització en xarxes socials, són mostra característica dels patrons de criminalització que Amnistia Internacional ha documentat molts anys en el país.

“Virgínia Laparra està sent perseguida únicament per l'exercici independent de la seva funció com a fiscal, per la qual cosa Amnistia Internacional considera es tracta d'una presa de consciència que ha de ser alliberada immediata i incondicionalment. És intolerable que les més altes autoritats guatemalenques hagin permès la instrumentalització d'aquest cas per parts dels detractors de la lluita contra la impunitat i la corrupció. La persecució penal infundada d'operadors de justícia que han tingut un rol destacat en aquesta lluita ha d'aturar-se  immediatament” va dir Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional estarà seguint el desenvolupament del judici en contra de l'exfiscal Virginia Laparra en els pròxims dies. L'organització sol·licita al Ministeri Públic que desisteixi dels càrrecs en contra seva i que requereixi la seva immediata i incondicional llibertat.