Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Greta Thunberg i el moviment Fridays for Future reben el màxim guardó d'Amnistia Internacional

Iris Zhan, Greta Thunberg, Kallan Benson, Jerome Foster II, Zayne Cowie, Khadija Khokhar and Sophia Mathur van participat en un panell de discusió durant la cerimònia d'entrega del Premi Ambaixador-a de Consciència 2019 d'Amnistia Internacional al Lisner Auditorium (Washington DC, EUA)

Greta Thunberg i el moviment estudiantil d'activistes contra el canvi climàtic Fridays for Future han rebut el premi Ambaixador/a de Consciència d'Amnistia Internacional de 2019. La cerimònia de lliurament del premi s'ha fet a Washington DC (Estats Units), i es van celebrar altres actes en ciutats de tot el món per retre homenatge a activistes que representen el moviment.

En rebre el premi, Greta Thunberg ha manifestat:

"Aquest premi és per a tots aquests milions de persones, de joves a tot el món que, junts, formen el moviment Fridays for Future. Tots aquests joves valents que lluiten pel seu futur. Un futur que haurien de poder donar per fet".

"Les persones que formem Fridays for Future estem lluitant per les nostres vides. Però no només això; també lluitem pels nostres futurs fills i néts, per les generacions que vindran, per cada ésser viu que habita el planeta, la biosfera del qual compartim, la biosfera del qual els estem robant, la biosfera del qual estem destrossant".

El premi Ambaixador/a de Consciència és la màxima distinció que concedeix Amnistia Internacional i ret homenatge a persones que han demostrat una valentia i un lideratge extraordinaris en la defensa dels drets humans: persones que han actuat en consciència i emprat el seu talent per motivar-ne altres.

Amnistia Internacional va decidir concedir el premi del 2019 a Greta pels seus esforços per sensibilitzar sobre la crisi climàtica. La seva decisió de faltar a classe tots els divendres des d'agost de 2018 per anar a protestar davant la seu del Parlament suec fins que s'adoptin mesures més enèrgiques per abordar l'emergència climàtica va engegar el moviment Fridays for Future, que ha mobilitzat des de llavors a més d'un milió de joves a tot el món.

El premi es va lliurar amb antelació a la Cimera dels Pobles sobre el Clima, els Drets i la Supervivència Humana, coorganitzada per Amnistia Internacional, a la qual assistirà un nombre considerable de líders juvenils i el propòsit de la qual és encoratjar la comunitat de drets humans a intensificar amb urgència les seves iniciatives de justícia climàtica. I aquests líders juvenils no estan disposats a afluixar la pressió, quan activistes juvenils de 115 països planegen dur a terme protestes globals pel clima del 20 al 27 de setembre.

"Milions de persones ja pateixen els efectes catastròfics de cataclismes, agreujats en gran mesura pel canvi climàtic. La gent jove com Greta i els qui participen en el moviment de vaga escolar pel clima Fridays for Futures està demostrant que és possible canviar la nostra forma de viure", ha afirmat Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional.

"Aquests joves líders han llançat el repte. En un món apàtic i abocat a la catàstrofe, s'han erigit en la nostra consciència col·lectiva i han dit: 'ja n'hi ha prou'. Reclamen que deixem d'ignorar la magnitud de la crisi i de posar excuses, i que comencem a mobilitzar-nos. Ja és hora que tots seguim el seu exemple. Cal un moviment col·lectiu per obligar governs i empreses a prendre mesures que haurien d'haver pres fa molt temps".

El premi Ambaixador/a de Consciència es va crear el 2002 per retre homenatge a persones i grups que han promogut la causa dels drets humans actuant en consciència, enfrontant-se a la injustícia i emprant el seu talent per motivar a altres persones. Entre els qui han rebut el premi anteriorment estan Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Harry Belafonte, Ai Weiwei, els grups de joves d'Àfrica Occidental i Central, Angélique Kidjo, el moviment pels drets indígenes de Canadà, Alicia Keys i Colin Kaepernick.