Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Greta Thunberg i el moviment d'activistes pel clima Fridays for Future, Premi Ambaixadora de Consciència 2019

Greta Thunberg i el moviment estudiantil d'activistes contra el canvi climàticFridays for Future han rebut el premi Ambaixadora de Consciència d'Amnistia Internacional de 2019, el màxim guardó i reconeixement de l'organització de drets humans.

"El premi Ambaixador/a de Consciència és la màxima distinció que concedeix Amnistia Internacional i ret homenatge a persones que han demostrat una valentia i un lideratge extraordinaris en la defensa dels drets humans. No se m'ocorre ningú que enguany pugui merèixer-lo més que Greta Thunberg i el moviment de vagues pel clima Fridays for Future, ha manifestat Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional.

La determinació amb què joves activistes de tot el món ens desafien a afrontar la realitat de la crisi climàtica ens omple d'inspiració i humilitat.

Kumi Naidoo, Amnistia Internacional

"La determinació amb què joves activistes de tot el món ens desafien a tots i totes a afrontar les realitats de la crisi climàtica ens omple d'humilitat i inspiració. Cada jove participant en els Fridays for Future representa el que significa actuar en consciència. Ens recorden que tenim molt més poder del que imaginem, i que cada persona pot ser part activa en la protecció dels drets humans davant de la catàstrofe climàtica".

El premi Ambaixador/a de Consciència es va crear el 2002 per retre homenatge a persones i grups que han promogut la causa dels drets humans actuant en consciència, enfrontant-se a la injustícia i emprant el seu talent per motivar altres persones. Entre les persones guardonades anteriorment estanNelson Mandela, Malala Yousafzai, Ai Weiwei, Harry Belafonte, grups de joves d'Àfrica Occidental i Central, Angélique Kidjo, el moviment pels drets indígenes del Canadà, Alicia Keys i Colin Kaepernick.

Un moviment juvenil decidit a canviar el món

El moviment Fridays for Future va ser iniciat per Greta Thunberg, l'adolescent sueca que a l'agost de 2018 va decidir saltar-se les classes de tots els divendres per anar a protestar davant la seu del Parlament suec fins que s'adoptin mesuress més enèrgiques per combatre el canvi climàtic.

La seva iniciativa per conscienciar sobre la crisi climàtica es va estendre per tot el món. Més d'un milió de joves de tot el món van participar el 24 de maig en les vagues escolars pel clima del moviment Fridays for Future. Va haver manifestacions en més de 100 països, entre els quals Espanya, Alemanya, Austràlia, Brasil, les Filipines, l'Índia, el Japó, Nigèria, el Pakistan, el Regne Unit i Uganda.

"És un gran honor rebre el premi Ambaixadora de Consciència d'Amnistia Internacional en nom del moviment Fridays for Future. Aquest premi no és meu, és un premi de tots i totes. És genial tot el reconeixement que estem aconseguint i saber que estem lluitant per una cosa que té tanta repercussió", ha afirmat Greta Thunberg.

"Actuar en consciència significa lluitar pel que consideres just. Penso que això és el que estan fent totes les persones que integren aquest moviment, perquè totes les persones tenim l'obligació moral de fer el possible per millorar el món. La tremenda injustícia contra la qual tots i totes hem de lluitar és que les persones que viuen en el Sud global són, i seran, les més afectades pel canvi climàtic, quan són les qui menys responsabilitat en tenen".

Una crisi de drets humans

Encara que normalment relacionem la crisi climàtica amb el seu impacte en el nostre entorn natural, els seus terribles efectes en les persones, tant immediats com en el futur, fan que també sigui un problema urgent de drets humans. El canvi climàtic agreuja i magnifica les desigualtats existents i els seus efectes continuaran estenent-se i agreujant-se amb el temps, provocant la ruïna de generacions actuals i futures.

Amnistia Internacional ha afirmat que la manca de mesures dels governs per abordar el canvi climàtic podria ser la principal violació de drets humans intergeneracional de la Història.

"La situació dels drets humans i la crisi climàtica van de la mà. No es pot resoldre una sense resoldre l'altra. A causa del canvi climàtic, la gent no podrà conrear aliments i veurà perillar casa seva i la salut. Els governs tenen l'obligació de protegir-nos; llavors, per què no fan res per impedir que el canvi climàtic destrueixi les nostres vides", ha afirmat Greta Thunberg.

Amnistia Internacional demana als Estats que incrementin substancialment la seva acció contra el canvi climàtic, i que ho facin respectant els drets humans. Una manera fonamental d'aconseguir-ho és involucrar les persones més afectades pel canvi climàtic -com nens, nenes i joves- en les iniciatives per abordar i mitigar-lo. Se'ls hauria de proporcionar la informació i educació necessàries per tenir una participació significativa en els debats, i haurien de ser inclosos en els processos de decisió que els afectin directament.

"De vegades sento una gran tristesa perquè algunes de les persones amb qui intento parlar no estan disposades a escoltar. Hi ha qui ens insulta, qui pensa que estem fent política i qui ens ignora per complet; ens diuen que potser no acabem el que hem començat. Però els asseguro que tenim la ferma determinació d'acabar el que hem començat, perquè està en joc el nostre futur", ha afirmat Kananura Irene, activista de Fridays for Future a Kampala, Uganda.

Els i les joves activistes de Fridays for Futurer demanen ara que la població adulta se sumi a la seva causa. Divendres 20 de setembre, amb antelació a la Cimera sobre l'Acció Climàtica de les Nacions Unides a Nova York, iniciaran una setmana d'acció climàtica amb una vaga mundial en defensa del clima. Amnistia Internacional dona suport a la crida a totes les persones adultes que puguin sumar-se a la vaga per demostrar la seva solidaritat.

"Sol dir-se a la joventut que ells i elles seran els qui liderin en el futur. M'alegro molt que Greta Thunberg i els qui integren el moviment Fridays for Future no hagin fet cas d'aquest missatge. Si esperessin a demà, ja no hi hauria futur per a ningú. Ja han demostrat el seu lideratge; ha arribat el moment que la població adulta segueixi el seu exemple", ha afirmat Kumi Naidoo.

Informació complementària

El premi Ambaixador/a de Consciència ret homenatge a persones i grups que han promogut la causa dels drets humans realitzant actes de consciència, enfrontant-se a la injustícia i emprant el seu talent per motivar a altres persones. Amb aquest guardó, Amnistia Internacional pretén sensibilitzar sobre històries motivadores i qüestions de drets humans, així com fomentar l'acció pública.

Les persones guardonades:

  • Han fet front a la injustícia amb actes de consciència
  • Han utilitzat el seu talent per motivar a altres persones
  • Han promogut la causa dels drets humans

El premi es va inspirar en el poema Des de la república de la consciència, escrit per a Amnistia Internacional pel difunt poeta irlandès Seamus Heaney.