Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Grècia/UE: el foc destrueix el campament de Mória i deixa 12.500 persones sense sostre

REUTERS/Elias Marcou

En resposta als incendis devastadors que han destruït pràcticament el campament de persones refugiades de Mória a l'illa grega de Lesbos, Adriana Tidona, investigadora d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"Hi ha una emergència humanitària en aquest moment a Lesbos. De la nit al dia, gairebé 13.000 persones en el campament de persones refugiades de Mória han perdut l'escàs refugi i sanejament que tenien. Les persones que hi viuen  ja han suportat deixar les seves vides, llars i possessions en fugir a Europa. Ara, aquest incendi probablement ha destruït tot el que els quedava, incloent documents essencials, articles personals i medicines. Quan la UE llanci el seu nou Pacte sobre Migració i Asil ha de tenir en compte que la seva política actual per als campaments i de contenció de persones refugiades ha fracassat".

"Les imprudents polítiques de la UE han donat lloc a condicions de vida perillosament superpoblades, amb el campament albergant quatre vegades més gent de la que estava previst. Les autoritats gregues, la Unió Europea i els seus Estats membres han d'actuar immediatament per garantir la seguretat de totes les persones afectades. Intensificar els esforços de reubicació i el trasllat de les persones a allotjaments més segurs és ara més urgent que mai."

"Aquesta tragèdia es produeix després que almenys 35 persones sol·licitants d'asil donessin positiu en la prova de la COVID-19 a Mória, on el distanciament social és impossible i el sanejament és inadequat. El Govern grec va reaccionar posant tot el campament en quarantena, tot i que aquesta mesura no hauria d'haver-se aplicat ja que, a causa de les difícils condicions de vida que suporten els seus residents, els seus drets bàsics es veuen altament afectats".