Actuem pels drets humans a tot el món

Grècia/UE: el foc destrueix el campament de Mória i deixa 12.500 persones sense sostre

REUTERS/Elias Marcou

En resposta als incendis devastadors que han destruït pràcticament el campament de persones refugiades de Mória a l'illa grega de Lesbos, Adriana Tidona, investigadora d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"Hi ha una emergència humanitària en aquest moment a Lesbos. De la nit al dia, gairebé 13.000 persones en el campament de persones refugiades de Mória han perdut l'escàs refugi i sanejament que tenien. Les persones que hi viuen  ja han suportat deixar les seves vides, llars i possessions en fugir a Europa. Ara, aquest incendi probablement ha destruït tot el que els quedava, incloent documents essencials, articles personals i medicines. Quan la UE llanci el seu nou Pacte sobre Migració i Asil ha de tenir en compte que la seva política actual per als campaments i de contenció de persones refugiades ha fracassat".

"Les imprudents polítiques de la UE han donat lloc a condicions de vida perillosament superpoblades, amb el campament albergant quatre vegades més gent de la que estava previst. Les autoritats gregues, la Unió Europea i els seus Estats membres han d'actuar immediatament per garantir la seguretat de totes les persones afectades. Intensificar els esforços de reubicació i el trasllat de les persones a allotjaments més segurs és ara més urgent que mai."

"Aquesta tragèdia es produeix després que almenys 35 persones sol·licitants d'asil donessin positiu en la prova de la COVID-19 a Mória, on el distanciament social és impossible i el sanejament és inadequat. El Govern grec va reaccionar posant tot el campament en quarantena, tot i que aquesta mesura no hauria d'haver-se aplicat ja que, a causa de les difícils condicions de vida que suporten els seus residents, els seus drets bàsics es veuen altament afectats".