Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Grècia: un incendi al camp de Moria evidencia la manca de mesures per protegir les persones refugiades

Davant la noticia del tràgic incendi al camp de refugiats de Moria, a l’illa grega de Lesbos, on ahir va morir una dona, Massimo Moratti, director d’investigació d’Amnistia Internacional per Europa, ha manifestat:

“L’incendi declarat al camp de refugiats de Moria, així com la mort i les lesions que ha causat, posen de relleu la manca de mesures del govern grec i de la Unió Europea (UE) per gestionar la deplorable situació de les persones refugiades a Grècia.”

Amb 12.503 persones allotjades en un camp dissenyat per a 3.000 i en el que ja s’han produït incendis, les autoritats no poden negar que aquesta tragèdia podria haver-se evitat. Només aquest mes han mort tres persones.

L’acord UE-Turquia, suposadament emblemàtic, només ha servit per reforçar la situació. Priva de la seva dignitat a milers de persones atrapades a les illes del mar Egeu i vulnera els seus drets.”

“Moria està superpoblat i no és segur. Les autoritats gregues han de prendre mesures d’immediat per evacuar i assistir -el que inclou la prestació de serveis mèdics- les persones afectades pels esdeveniments d’ahir i accelerar els trasllat dels refugiats i sol·licitants d’asil a allotjaments adequats al territori continental. Altres Estats membre de la UE també han d’ajudar acordant programes de reubicació que alleugin la pressió sobre Grècia.”

Informació complementària

Les darreres setmanes, Amnistia Internacional ha presenciat un dràstic deteriorament de les condicions de les persones refugiades a les illes de l’Egeu, que actualment sumen 30.000 o més entre les diverses instal·lacions. L’amuntegament ha arribat a les seves pitjors cotes des del 2016: Lesbos i Samos alberguen l’equivalent a la seva capacitat màxima multiplicada per quatre i per vuit, respectivament. La situació dels menors d’edat a les illes també ha patit un deteriorament dràstic, amb la tràgica mort d’un afganès de 15 anys a la “zona segura” del camp de Moria, fet que evidencia la manca de seguretat fonamental per als milers de nens i nenes obligats a viure en aquest punt crític.

A principis de setembre, segons anuncis públics, el govern grec va posar en marxa els trasllats de persones refugiades i sol·licitants d’asil des de les illes fins les instal·lacions del territori continental. Aquests trasllats, realitzats en col·laboració amb l’Organització Internacional per les Migracions, només han constituït iniciatives fragmentades fins a la data. Les autoritats gregues han anunciat avui la seva intenció de dur a terme 3.000 trasllats abans de finals d'octubre. No obstant això, les arribades van en augment des de juliol d'aquest any, i només la setmana passada van arribar més de 3.000 persones. La política de contenció dels qui arriben a les illes de l'Egeu quedarà inalterada, i així aquestes mesures són manifestament insuficients per resoldre les condicions prolongades d'inseguretat i manca de dignitat a què estan condemnades les persones refugiades i sol·licitants d'asil des que va començar a aplicar-se l'acord UE-Turquia.