Actuem pels drets humans a tot el món

Grècia: El suplici humanitari s'ha d'acabar ara

© Amnesty International

Davant la notícia sobre el judici contra els socorristes humanitaris Sarah Mardini i Seán Binder que el Tribunal d'Apel·lació de Mitilene ha retornat l'acta d'acusació formal a la fiscalia per deficiències de procediment —com la manca de traducció de l'escrit—, Nils Muižnieks, director de l'Oficina Regional Europea d'Amnistia Internacional, ha afirmat:
 
“La decisió que s'ha pres avui ofereix a les autoritats una altra oportunitat de posar fi a aquest suplici i corregir les seves pròpies irregularitats retirant tots els càrrecs, incloses les acusacions de delictes més greus que encara els esperen. Els errors procedimentals plantejats pel Tribunal, com el fet de no presentar la traducció, no fan més que empitjorar l'absurd que resulta que les autoritats gregues ataquin els qui estaven defensant els drets de les persones migrants i refugiades.
 
Han transcorregut més de quatre anys des de l'obertura d'aquesta investigació ridícula, que ha deixat la vida de Sarah i Seán en suspens i en un estat d'incertesa. La persecució contínua que sofreixen, amb els càrrecs infundats per delictes greus encara sota recerca, planteja serioses preocupacions sobre les veritables intencions de les autoritats. Aquest cas en un exemple eloqüent de l'ús indegut del sistema de justícia penal per part de les autoritats per a castigar i impedir la feina dels defensors i defensores dels drets humans”.
 
Informació complementària
L'acta d'acusació formal serà retornada a la fiscalia. Pel que fa a Sarah i Seán, els càrrecs menors restants prescriuen al febrer de 2023. La investigació sobre els delictes greus formulats en contra d'aquests treballadors humanitaris —inclosos la facilitació d'entrada irregular, pertinença a una organització criminal i frau— segueix pendent.