Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Grècia: El recurs de la fiscalia allarga el malson dels socorristes voluntaris Seán Binder i Sarah Mardini

Els socorristes voluntaris Sarah Mardini i Seán Binder © Amnesty International

Avui el Tribunal Suprem de Grècia celebrarà la vista d'un recurs de la fiscalia que podria retornar la causa per delictes menors seguida contra Sarah Mardini i Seán Binder, socorristes voluntaris de persones refugiades, a un jutjat per a ser jutjada de nou. Amb motiu de la vista, Adriana Tidona, investigadora sobre Migració d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“Sarah Mardini i Seán Binder mai no haurien d'haver estat sotmesos a judici per la seva feina de drets humans. Tots dos es limitaven a treballar com a voluntaris en la costa grega ajudant persones refugiades i migrants en perill d'ofegar-se al mar quan van ser detinguts el 2018. Diverses persones defensores dels drets humans pateixen també la criminalització del seu treball amb persones refugiades i migrants mentre aquest cas ja ha tingut un efecte inhibidor que podria dissuadir altres persones de fer el mateix”.

“Aquest recurs només serveix per allargar encara més el malson de Sarah i Seán. Els delictes menors pels quals podrien ser jutjats inclouen càrrecs menors d'espionatge i falsificació que poden suposar penes de fins a vuit anys de presó. A més, tots dos són objecte d'una investigació en curs des del 2018 per uns delictes greus infundats que comporten fins a 20 anys de presó.

Amnistia Internacional insta una vegada més les autoritats gregues que retirin tots els càrrecs formulats contra Sarah i Seán. No sols es basen en una interpretació abusiva de la legislació contra el tràfic il·lícit de persones, sinó que a més no estan recolzats per cap tipus de prova”.

Seán Binder ha afirmat: “Al gener, els tres membres del tribunal d'apel·lació i la fiscalia van acordar desestimar l'acusació formulada contra nosaltres en concloure, amb raó, que tenim dret al fet que se'ns notifiqui en un idioma que entenem, un aspecte necessari perquè sigui un judici just en un Estat de dret. Ara, un altre membre de la fiscalia ha recorregut contra aquesta decisió i ens trobem davant del Tribunal Suprem. Confiem que sigui un judici just i que el Tribunal confirmi la decisió de desestimar l'acusació formulada contra nosaltres, però si el Tribunal Suprem dona la raó a la fiscalia, temem que se'ns negui el nostre dret a un judici just”.

Informació complementària

La vista del recurs se celebrarà el 16 de maig de 2023, encara que no es preveu que el Tribunal dicti una decisió aquesta mateixa data. Sarah Mardini i Seán Binder no hi seran presents.

Al gener de 2023, el Tribunal d'Apel·lació de Mitilene va trobar defectes de procediment en les citacions pertinents, inclosa l'absència de traducció. La resolució d'aquest tribunal va fer que les citacions fossin anul·lades i que es desestimés la causa contra Sara i Seán. Al febrer de 2023, un membre adjunt de la fiscalia del Tribunal Suprem va recórrer contra la decisió.

Si s'estima el recurs de la fiscalia, el judici per delictes menors començaria de nou i es prorrogaria tres anys la prescripció d'aquests càrrecs.