Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Grècia: El reconeixement del matrimoni entre persones del mateix sexe, fita en la lluita contra l'homofòbia i la transfòbia

© RAUL ARBOLEDA /AFP / Getty Images.

En resposta a l'aprovació avui, a Grècia, d'una llei que reconeix el matrimoni entre persones del mateix sexe i, per tant, permet a les parelles del mateix sexe adoptar, Despina Paraskeva-Veloudogianni, coordinadora de campanyes d'Amnistia Internacional Grècia, ha manifestat:

“Aquesta llei constitueix una fita important en la lluita contra l'homofòbia i la transfòbia, i una merescuda victòria per als qui han encapçalat aquesta lluita. Atorga a les parelles del mateix sexe i als seus descendents la visibilitat i els drets que se'ls han negat durant llarg temps”.

”Grècia es converteix avui en el 21er país europeu a aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe. Encara que la llei comportarà canvis molt significatius, es queda curta a l'hora de permetre la plena igualtat dels progenitors no biològics i no reconeix identitats més enllà del binarisme de gènere. No facilita l'accés a les tecnologies de reproducció assistida a parelles del mateix sexe, homes solters ni persones transgènere i intersexuals. Tampoc modifica una disposició que impedeix canviar el nom i el gènere d'una persona transgènere en el certificat de naixement dels seus descendents.”

“Les autoritats gregues no sols han de prendre mesures per a garantir l'aplicació ràpida i efectiva de la nova legislació, sinó també aprovar nous canvis legislatius per a garantir la plena igualtat de les persones LGBTQI+ i les seves famílies.”

Informació complementària

La llei es va aprovar per majoria després d'un intens debat dins i fora del Parlament, entre discursos homòfobs i transfòbics d'àmplia repercussió pública. Van votar 254 diputats, 176 d'ells a favor.

Malgrat les reiterades crides dels grups de la societat civil que defensen els drets de les persones LGBTQI+, el fet que les autoritats no hagin introduït algunes esmenes relatives a la “presumpció de paternitat”, les unions civils, la reproducció mèdicament assistida i la legislació sobre el reconeixement legal de la identitat de gènere perpetua múltiples formes de discriminació contra les persones LGBTQI+.