Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L'any més calorós de què es té registre posa en relleu la gravetat de la crisi climàtica

© Michael Dantas / AFP via Getty Images

En resposta a l'informe del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus de la Unió Europea que confirma que 2023 va ser l'any més calorós registrat, Ann Harrison, assessora de política sobre canvi climàtic d'Amnistia Internacional, ha declarat:
 
“Aquest alarmant rècord mostra que l'escalfament del clima global s'accelera ràpidament, amb conseqüències encara més greus per als drets humans. Amb els nivells més alts registrats de gasos d'efecte d'hivernacle en l'atmosfera, cada vegada és més evident que hem entrat en una era profundament preocupant d'inestabilitat climàtica”.
 
“Aquest escalfament està empitjorant les onades de calor i les sequeres, augmentant els incendis forestals, intensificant les pluges i generant tempestes més violentes, i tot això pot tenir un efecte devastador en el medi ambient, la biodiversitat i els grups de població marginats”.
 
“Vuit anys després de la signatura de l'acord de París sobre el canvi climàtic, l'augment d'1,5 °C en les temperatures globals aquest segle que es va incorporar com a marge enfront dels pitjors efectes del canvi climàtic està pràcticament esgotat”.

“Aquest escalfament està empijorant les onades de calor i les sequeres, augmentant els incendis forestals, intensificant les pluges i generant tempestes més violentes, i tot això pot tenir un efecte devastador en el medi ambient, la biodiversitat i els grups de població marginats”

Ann Harrison, Amnistia Internacional

“Els governs han de secundar amb urgència una transició equitativa a les energies renovables, però amb massa freqüència decideixen violar o suavitzar compromisos anteriors sobre el clima i eludir les seves responsabilitats en matèria de drets humans. La influència de les empreses en la presa de decisions nacionals i globals significa que s'estan sacrificant els drets humans de la majoria en nom dels beneficis d'una minoria poderosa".
 
“Els pobles indígenes, que són habitualment excel·lents administradors del medi ambient, solen veure's afectats de manera desproporcionada pel canvi climàtic i l'explotació de recursos energètics, perquè gran part dels combustibles fòssils que queden en el planeta estan sota les seves terres ancestrals”.
 
“La societat civil, governs disposats, organitzacions multilaterals, especialistes en ciències i activistes climàtics han d'usar tota una sèrie d'eines per a trencar el ferri control dels combustibles fòssils i posar fi al seu finançament i ús.”

Informació complementària

L'informe del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus mostra que la temperatura mitjana mundial en 2023 va aconseguir el rècord de 14,98 °C, és a dir, 1,48 °C més que els nivells preindustrials. Encara que els seus registres es remunten a 1850, els científics de Copernicus sospiten que 2023 va ser el període de 12 mesos més calorós dels últims 100.000 anys. Copernicus és el component d'observació de la Terra del programa espacial de la Unió Europea. S'espera que l'efecte del Nen, que es creï que ha exacerbat l'escalfament en 2023, duri fins entrat 2024. La crisi climàtica amenaça el dret universal a un medi ambient net, saludable i sostenible, així com molts altres drets, com els relatius a la vida, a la salut, i a un habitatge i un nivell de vida adequats.