Actuem pels drets humans a tot el món

Ghana: Votació històrica per a eliminar la pena de mort de les lleis, un important pas endavant

Foto: NATALIJA GORMALOVA / AFP via Getty Images.

Davant la notícia que el Parlament de Ghana ha votat a favor d'eliminar la pena de mort de la Llei sobre Delictes i Altres Infraccions de 1960 i de la Llei sobre les Forces Armades de 1962, la directora d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Occidental i Central, Samira Daoud, ha declarat:

“Ara que el Parlament ha aprovat el Projecte de llei sobre Delictes (Reforma) de 2022 i el Projecte de llei sobre les Forces Armades (Reforma) de 2022, el president Nana Akufo-Addo ha de promulgar-los com a llei sense demora, commutar totes les condemnes a mort per penes de presó i establir una moratòria oficial de les execucions.

“Alhora, Amnistia Internacional demana a les autoritats de Ghana que prenguin mesures per a eliminar la pena de mort de la Constitució. Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció perquè constitueix una violació del dret a la vida reconegut en la Declaració Universal de Drets Humans. La pena de mort és l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant, i no té cabuda en el nostre món.”

Informació complementària

Amnistia Internacional fa campanya per l'abolició de la pena de mort a tot el món des del 1977. Al novembre de 2022, en una declaració a una delegació d'Amnistia Internacional Ghana, el president d'aquest país va expressar la necessitat d'eliminar la pena de mort de les lleis.

L'informe més recent d'Amnistia Internacional sobre l'ús de la pena de mort en el món el 2022 mostra que a Ghana es van imposar set noves condemnes a mort, la qual cosa elevava el nombre total de persones condemnades a aquesta pena al país a 172 en concloure l'any. No obstant això, no es duen a terme execucions des del 1993.

En l'actualitat, 23 de 55 països africans han abolit la pena capital per a tots els delictes.