Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Geòrgia: Es retira el repressiu projecte de llei “d'agents estrangers” després de la brutal dispersió de les protestes

Un manifestant enfront d'un cordó policial durant una protesta enfront del Parlament a Tbilisi, Geòrgia, el 8 de març de 2023. © David Mdzinarishvili / Anadolu Agency via Getty Images.

En resposta a la notícia que, després de les multitudinàries protestes celebrades a Tbilisi, el Parlament de Geòrgia ha anunciat la seva decisió de retirar els repressius projectes de llei sobre “agents estrangers”, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat:
 
“Les autoritats finalment s'han compromès a escoltar les veus dels i les manifestants que van omplir els carrers durant dos dies, i que van mostrar la seva enorme valentia en enfrontar-se massivament a canons d'aigua i gas lacrimogen. Totes les persones que van ser detingudes per exercir de manera pacífica el seu dret a la llibertat de reunió han de ser posades en llibertat immediatament.”
 
“Les forces de seguretat no sols van utilitzar canons d'aigua i gas lacrimogen, sinó també granades atordidores en dispersar les multituds el segon dia de protestes en Tbilisi; en molts casos van dirigir aquests materials sense previ avís contra persones que es manifestaven pacíficament. Va haver-hi manifestants que van denunciar que la policia havia bloquejat les rutes de sortida, al mateix temps que perseguia, detenia, colpejava i llançava granades atordidores contra els qui es manifestaven. La policia va colpejar i va detenir almenys 77 persones, incloses persones que es manifestaven pacíficament i periodistes.”
 
“En molts casos, l'ús de la força per part de la policia no va ser ni proporcionat ni necessari, i no va minimitzar els danys i les lesions. Els canons d'aigua només han d'utilitzar-se quan sigui estrictament necessari per a contenir o dispersar multituds, o quan la violència hagi aconseguit tal grau que no se li pugui fer front amb mitjans més pacífics. D'igual manera, el gas lacrimogen no ha d'utilitzar-se en quantitats excessives, en espais tancats o directament contra persones. L'ús intensiu combinat de gas lacrimogen i canons d'aigua constitueix tortura o altres maltractaments, i ha d'investigar-se a fons.”
 
Informació complementària
 
La legislació, àmpliament criticada, va desencadenar protestes multitudinàries en Tbilisi el 7 de març, el mateix dia que el Parlament de Geòrgia va adoptar el primer dels dos projectes de llei sobre “agents estrangers” en la seva primera vista.
 
Les protestes, que van durar dos dies i van ser bàsicament pacífiques, es van tornar violentes en alguns moments. Els manifestants van trencar finestres del Parlament de Geòrgia, van destruir tanques i van llançar pedres contra la policia. Les forces encarregades de fer complir la llei van detenir a més de 77 persones. La policia també va utilitzar canons d'aigua i gas lacrimogen per a dispersar les multituds.