Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Gaza: Els llançaments aeris i les rutes marítimes no són alternativa a la provisió d'ajuda humanitària per terra

Paracaigudes amb ajuda humanitària que estan sent llançat en diferents parts del nord de Gaza. Photo by Omar Qattaa/Anadolu via Getty Images)
  • ONG demanen als governs que donin prioritat a l'alto el foc i a l'ajuda humanitària proporcionada per terra, mentre augmenten les morts per malnutrició i malaltia

Les organitzacions humanitàries i de drets humans presents sobre el terreny a la Franja de Gaza han reiterat des de l'inici de l'actual escalada que l'única manera de satisfer les necessitats humanitàries sense precedents en l'enclavament és aconseguir un alto el foc immediat i permanent i garantir l'accés humanitari complet, segur i sense traves a través de tots els passos terrestres. Els Estats no poden ocultar-se rere els llançaments aeris i els esforços per obrir un corredor marítim per a crear la il·lusió que estan fent prou per a ajudar a les necessitats a Gaza: la seva responsabilitat principal és prevenir les atrocitats i aplicar una pressió política efectiva per a posar fi als implacables bombardejos i les restriccions que impedeixen la provisió segura d'ajuda humanitària.
 
Durant mesos, totes les persones de la Franja de Gaza han estat sobrevivint amb una fam que assoleix el nivell de crisi, en la proporció més gran de població en situació de crisi de seguretat alimentària mai registrada per la Classificació Integrada de les Fases de la Seguretat Alimentària (CIF). Les famílies porten mesos bevent aigua contaminada, i passen dies sense menjar. El sistema de salut s'ha enfonsat per complet enmig de brots de malaltia i lesions greus causades pels bombardejos constants. Almenys 20 nens i nenes han mort recentment per malnutrició severa, deshidratació i malalties relacionades amb elles. Com que cada dia presenciem una acceleració de l'empitjorament de la situació relativa al menjar, l'aigua i la salut, es produiran més morts per fam i malalties si les autoritats israelianes continuen impedint l'accés humanitari. L'ONU ha advertit que la fam és imminent.
 
Encara que els Estats han intensificat recentment els llançaments aeris d'ajuda a Gaza, els professionals d'ajuda humanitària subratllen que aquest mètode de proporcionar ajuda, per si sol, no té en absolut la capacitat de satisfer l'enorme magnitud de les necessitats de l'enclavament. Els 2,3 milions de persones que es troben en una situació catastròfica de supervivència no poden ser alimentades i curades mitjançant llançaments aeris.
 
Els llançaments aeris no poden proporcionar els volums d'ajuda que es poden transportar per terra. Mentre que un comboi de cinc camions té la capacitat de transportar unes 100 tones d'ajuda vital, els recents llançaments aeris només han proporcionat unes poques tones cadascun. A més, els llançaments aeris poden ser summament perillosos per a les vides de les persones que esperen l'ajuda: ja s'ha informat d'almenys cinc morts causades per la caiguda lliure de paquets d'ajuda a Gaza. L'ajuda humanitària no pot improvisar-se: ha de ser proporcionada per equips professionals, amb experiència en l'organització de la distribució i la prestació directa de serveis necessaris per a salvar vides. Els lliuraments d'ajuda humanitària han de tenir un rostre humà, capaç no sols d'avaluar adequadament les necessitats de les persones afectades, sinó també de retornar l'esperança i la dignitat a una població ja traumatitzada i desesperada. Després de suportar cinc mesos de bombardejos continus i condicions deshumanitzadores, els nens, nenes, dones i homes de Gaza tenen dret a més que una miserable caritat caiguda del cel. Encara que qualsevol ajuda humanitària que arribi a Gaza és benvinguda, el transport per aire o mar hauria de veure's com un complement al transport per terra, no com un substitut, ja que en cap circumstància pot reemplaçar l'ajuda proporcionada per carretera.
 
És important assenyalar que alguns dels Estats que recentment han realitzat llançaments aeris també estan proporcionant armes a les autoritats israelianes, concretament els Estats Units, el Regne Unit i França. Els Estats no han d'aprofitar l'ajuda per a eludir les responsabilitats i els deures internacionals contrets en virtut del dret internacional, inclosa la prevenció d'atrocitats. Per a complir les seves obligacions en virtut del dret internacional, aquests Estats han d'aturar totes les transferències d'armes que amenacen amb ser utilitzades per a cometre crims internacionals, i han d'implementar mesures significatives per a imposar un alto-el-foc immediat, accés humanitari sense restriccions i rendició de comptes per part dels perpetradors.
 
Recentment, tercers Estats han anunciar esforços per obrir un corredor marítim des de Xipre, que inclouria l'establiment d'un port flotant en la costa de Gaza que no estarà plenament operatiu fins d'aquí a diverses setmanes. Les famílies s'estan morint de fam, i no tenen temps que es construeixi infraestructura extraterritorial i a la costa: per a salvar les seves vides es requereix que es permeti immediatament el pas de camions humanitaris plens de menjar i medicines l'entrada de les quals a Gaza s'impedeix actualment.
 
A més, els enviaments des d'aquest port als punts de distribució en tota Gaza sofriran els mateixos obstacles que estan trobant en aquests moments els combois d'ajuda humanitària des de Rafah: inseguretat persistent, un elevat índex de denegacions d'accés per part de les forces israelianes, i esperes excessives en controls israelians. Per tant, el seu establiment no modificarà substancialment la catastròfica situació humanitària, tret que es combini amb un alto el foc immediat i un accés complet i sense obstacles a totes les zones de la Franja de Gaza. També preocupa la falta de transparència sobre quina entitat serà responsable de la infraestructura i la seguretat de la provisió d'ajuda humanitària per mar: els Estats han de garantir que el corredor marítim no legitima una prolongada ocupació militar israeliana terrestre de la Franja per mitjà de la instrumentalització de la necessitat d'ajuda humanitària.
 
Reconeixem que en aquest terrible context tota ajuda és necessària, però alertem sobre les conseqüències potencialment devastadores de crear perillosos precedents que condueixin a la degradació de l'accés humanitari per terra i la prolongació de les hostilitats. La resposta humanitària adequada a les necessitats massives de Gaza és l'accés sense restriccions al personal d'ajuda humanitària professional que porta mesos preparat en el costat egipci de la frontera. Fins al moment, la possibilitat que tenen 2,3 milions de persones de Gaza de menjar, rebre tractament mèdic i tenir sostre ha depès exclusivament del criteri de les autoritats israelianes. Aquesta situació no pot continuar. Les organitzacions humanitàries tenen capacitat logística per a proporcionar ajuda a la població palestina de Gaza; el que falta és la voluntat política dels Estats d'obligar a permetre l'accés.
 
El que les organitzacions humanitàries esperen dels tercers Estats és que utilitzin urgentment la seva influència per a aconseguir un alto el foc immediat i per a obligar les autoritats israelianes a posar fi al seu bloqueig deliberat de l'ajuda necessària per a salvar vides en totes les zones de la Franja de Gaza: això inclou una obertura completa i l'aixecament de les restriccions en els passos de Rafah, Kerem Shalom / Karam Abu Salem, Erez / Beit Hanoun i Karni. Recordem que un alto el foc immediat i permanent és l'única condició per a permetre el colossal increment del flux de l'ajuda humanitària necessària per a alleujar el patiment de 2,3 milions de persones en la Franja de Gaza.>

Organitzacions firmants

Action Aid International
American Friends Service Committee
Amnistia Internacional
Associació d'ONG italianes
CCFD-Terre Solidaire
CISS – Cooperazione Internazionale Sud Sud
DanChurchAid
Danish House in Palestine
Danish Refugee Council
HelpAge International
Humanity & Inclusion – Hàndicap International
IM Swedish Development Partner
Federació Internacional pels Drets Humans
INTERSOS
Medical Aid for Palestinians
Mennonite Central Committee
Xarxa internacional de Metges del Món / Doctors of the World
Metges sense Fronteres França
Oxfam
Pla International
Première Urgence Internationale
Secours Islamique France
Terre donis Hommes Italy
War Child Alliance
Welfare Association>