Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

França vota a favor de la prohibició del vel integral


Amnistia Internacional ha condemnat la decisió del Parlament francès -aprovada per una aclaparadora majoria- de prohibir l'ús de vels integrals en públic.


En la votació sobre la mesura, realitzada dimarts, van participar 336 parlamentaris, i només un s'hi va oposar.

"La prohibició absoluta de cobrir-se el rostre violaria el dret a la llibertat d'expressió i de religió de les dones que usen el burca o el niqab com a expressió de la seva identitat o de les seves creences", ha manifestat John Dalhuisen, expert d'Amnistia Internacional sobre discriminació a Europa.

La llei, que encara ha de ser aprovada pel Senat francès, prohibeix utilitzar en qualsevol lloc públic cap tipus de peça destinada a ocultar el rostre. La violació d'aquesta llei es castigaria amb una multa de fins a 150 euros i/o el requisit de sotmetre's a un programa de rehabilitació comunitària.

La llei estableix, a més, una condemna de fins a un any de presó i una multa de fins a 30.000 euros per qui utilitzi la força o amenaces per obligar altres persones a cobrir-se el rostre.

Els defensors de la prohibició a França han descrit el vel integral com a contrari als valors de la República Francesa, incompatible amb la igualtat de gènere i una amenaça per a la seguretat pública.

"Com a norma general, el dret a la llibertat de religió i expressió significa que totes les persones han de ser lliures de triar quins vestits es posen, i quins no. Aquest dret no es pot restringir simplement perquè alguns -fins i tot una majoria- considerin que una forma de vestir és censurable i fins i tot ofensiva".

Els Estats estan obligats pel dret internacional a protegir les dones enfront de les pressions i amenaces perquè utilitzin vels integrals. "No obstant això, la prohibició absoluta no és la manera de fer-ho", ha manifestat John Dalhuisen.

"Aquesta prohibició comporta el risc que les dones que actualment es cobreixen amb vels integrals es vegin confinades a casa seva, amb menys possibilitats de treballar o d'estudiar i d'accedir a serveis públics".

"El que els governs han de fer és mirar d'enfortir els esforços per combatre la discriminació que pateixen les dones musulmanes, tant en la seva comunitat com en la societat general en què viuen. Els governs han de centrar-se a apoderar les dones perquè prenguin les seves pròpies decisions, en lloc de limitar la gamma d'opcions que se'ls ofereixen".

"Les preocupacions legítimes quant a la seguretat poden resoldre's mitjançant restriccions específiques de l'ocultació total de la cara en llocs d'alt risc ben definits".

"També es pot demanar a les persones que mostrin la cara quan sigui objectivament necessari, per exemple per als controls d'identitat. La legislació francesa ja permet aquestes restriccions limitades", ha manifestat John Dalhuisen.