Actuem pels drets humans a tot el món

França: retirada acusació contra jubilada que podia anar a presó per mostrar-se solidària amb refugiats

Manifestació a Niça per donar suport a Martine Landry

Després de la decisió de la Fiscalia de retirar el seu recurs d'apel·lació contra l'absolució de Martine Landry, de 76 anys, que s'enfrontava a fins a cinc anys de presó i una multa de 30.000€ pel càrrec de "facilitar l'entrada irregular" de persones refugiades, sol·licitants d'asil i migrants per ajudar dos nens de 15 anys a arribar a una comissaria de policia a la frontera franco-italiana, Martine ha declarat:

"Aquesta decisió suposa un gran alleujament. Estava convençuda que tenia el dret d'ajudar a aquests nens. Davant les violacions dels drets de persones refugiades i migrants, vaig complir amb el meu deure ciutadà d'ajudar-los el millor que vaig poder. Avui no només he guanyat jo, també la solidaritat".

Lola Schulmann, responsable del treball d'incidència d'Amnistia Internacional França en matèria de persones refugiades i migrants, ha afirmat: "En retirar els càrrecs, la Fiscalia ha confirmat que, per començar, el processament de Martine Landry no s'hauria ni d'haver produït. La decisió de retirar els càrrecs era necessària i també el correcte. Martine Landry i altres persones que han actuat solidàriament amb persones refugiades i migrants no haurien de patir assetjament ni intimidació, i molt menys a través d'un ús indegut del sistema de justícia penal".

Laure Palun, directora de l'ONG Anafé, ha sostingut: "Martine Landry mai no hauria d'haver estat processada. Aquesta decisió és un pas en la direcció correcta. És un alleujament per Martine Landry i un senyal d'esperança per als qui defensen els drets de les persones refugiades i migrants. No obstant això, encara hi ha algunes persones que estan sent processades per accions similars. Hem d'anar més enllà i eliminar el "delicte de solidaritat" dels codis i fer que sigui impossible jutjar persones les accions de les quals estan motivades per la solidaritat".