Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

França: La prohibició de les manifestacions en suport a la població palestina, un atac greu i desproporcionat al dret a la protesta

La policía francesa arresta un home en una manifestació no autoritzada en solidaritat amb Palestina a París. 14 d'octubre de 2023. © Apaydin Alain/ABACA/Shutterstock

Després de la petició a totes les prefectures de França formulada per Gerald Darmanin, ministre de l'Interior, que prohibeixin totes les manifestacions en suport a la població palestina, Jean-Claude Samouiller, president d'Amnistia Internacional França, ha declarat:

“La prohibició de totes les manifestacions en suport a la població palestina a França constitueix un greu i desproporcionat atac al dret a la protesta.

Davant les atrocitats comeses per Hamàs al sud d'Israel, i el bloqueig i els forts bombardejos en la Franja de Gaza, és important que els actors de la societat civil puguin mobilitzar-se de manera pacífica i pública, especialment els que demanen que les parts del conflicte respectin els drets de la població civil. És per això que no pot haver-hi una prohibició sistemàtica del dret a manifestar pacíficament el suport als drets de la població palestina.

Segons el dret internacional, la prohibició de les manifestacions només pot considerar-se com a últim recurs. Per a començar, les autoritats en tot moment han de mirar de protegir i facilitar el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica.

Una prohibició només pot ser legal si està motivada per una amenaça específica i si es demostra que cap altra mesura menys restrictiva podria garantir l'ordre públic.”