Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

França: la cimera del G-7 a Biarritz, entelada per la repressió contra manifestants

La cimera del G7 a Biarritz (França) s'ha vist entelada per una repressió injustificable de les llibertats de reunió i circulació, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

A més, les autoritats han impedit celebrar diverses protestes pacífiques organitzades a l'entorn de la cimera en ciutats i zones properes a Biarritz, i només han permès dues manifestacions.

"Des que va començar aquesta cimera del G-7 a Biarritz estava clar que les autoritats franceses tenien planejat restringir les llibertats de reunió i circulació, amb la presència anunciada de més de 13.000 policies per controlar la zona", ha afirmat Marco Perolini, investigador d'Amnistia Internacional sobre França.

"És un escàndol que centenars de persones romanguessin atrapades en un cordó policial durant hores sense cap raó, abans fins i tot que comencessin la seva protesta pacífica. És una trista ironia, a més, que les autoritats franceses decidissin que havien de reprimir el dret de la societat civil a manifestar-se pacíficament durant aquests tres dies quan molts punts de l'agenda del G7, com la crisi climàtica i la igualtat de gènere, estan aquí precisament gràcies a la pressió exercida per aquesta mateixa societat civil. Això soscava totes les converses de la cimera"

Restricció de la llibertat de reunió

S'han adoptat mesures de seguretat excepcionals en ciutats com Baiona, a vuit quilòmetres de Biarritz, així com en la mateixa Biarritz, adreçades a impedir que la gent s'aplegui per exercir el seu dret de reunió.

A primera hora de la tarda del dissabte, les autoritats van enviar centenars d'agents de policia a Baiona i van aixecar tanques de quatre metres d'alt en els quatre ponts, dividint la ciutat en dues parts. Personal observador d'Amnistia Internacional va ser interceptat i escorcollat fins a sis vegades en les dues hores que va ser allà.

Les autoritats havien emès una ordre per a la qual s'establia una zona de seguretat al centre de la ciutat on la policia podia donar l'alto i escorcollar qualsevol persona. Diversos centenars de manifestants, així com periodistes, observadors i residents, van estar prop de cinc hores bloquejats. La policia no els va permetre marxar fins a darrere hora del vespre.

A més, diumenge 25 d'agost, la policia va atrapar en un cordó policial a uns 50 manifestants pacífics que intentaven congregar-se en un aparcament de Bidart, a pocs quilòmetres de Biarritz, i força lluny de la zona de seguretat on estaven reunits els caps d'Estat. L'incident, que va durar més de dues hores, va afectar també observadors de l'organització, que no tenien possibilitat de marxar.

Quan el personal d'Amnistia Internacional va mostrar a la policia una carta amb els detalls de la seva missió d'observació, va ser informat que la mesura tenia com a finalitat fer controls d'identitat, malgrat que no es va demanar al personal delegat ni a cap altra persona que presentés la documentació necessària.

Prop d'un centenar de manifestants detinguts

Encara que és cert que hi ha hagut molt pocs episodis violents en aquests tres dies, unes 100 persones van ser arrestades del 23 al 25 d'agost, de les quals unes 70 van passar a estar en detenció preventiva, i avui està previst que comencin alguns dels judicis. Entre aquestes persones es troben tres observadores de la Lliga dels Drets Humans de França, arrestades i posades en detenció preventiva el 24 d'agost, després de detectar-se'ls materials de protecció. Finalment van quedar en llibertat diumenge, 25 d'agost.

En vista de les fortes mesures de seguretat i l'arrest d'un dels seus membres el 24 d'agost, els organitzadors de la contracimera del G-7 van decidir cancel·lar diverses accions pacífiques previstes per al 25 d'agost. Els manifestants només van poder dur a terme una manifestació pacífica dissabte 24 d'agost a Hendaia, a més de 30 quilòmetres de la cimera del G-7 a Biarritz.

"Les autoritats franceses han de deixar de tractar amb menyspreu el dret a la protesta. Tret que els manifestants hagin participat en actes violents, han de quedar en llibertat immediatament i sense condicions", ha afirmat Marco Perolini. "Exercir la llibertat d'expressió i de reunió pacífica no és delicte, sinó un dret humà fonamental".