Actuem pels drets humans a tot el món

França ha de tenir en compte la crida de la UE i suspendre les expulsions de romanís

El president francès, Nicolas Sarkozy. Autor Wilson Dias/Abr

Amnistia Internacional ha instat les autoritats franceses a respectar la resolució del Parlament europeu i suspendre la política d'expulsions de ciutadans romanís del país.

Dijous, els eurodiputats van aprovar una important resolució a Estrasburg (França), que demana als governs de tot el continent europeu que fomentin la integració de la població romaní.

Des del mes d'agost, França ha expulsat uns 1.000 romanís a Bulgària i Romania. Amnistia Internacional ha acusat França d'"estigmatitzar" les comunitats d'ètnia gitana i nòmades que hi viuen.

"El Parlament Europeu ha adoptat una postura ferma; França ha de mostrar ara el seu compromís amb el respecte dels drets humans i la no discriminació de determinats grups ètnics, inclosos romanís i nòmades", ha assenyalat David Diaz-Jogeix, director adjunt del Programa Regional per a Europa i l'Àsia Central d'Amnistia Internacional.

"El president Nicolas Sarkozy pot començar posant fi al període de discriminació que ha portat a les expulsions de comunitats romanís de França".

Segons informes, en una reunió celebrada al juliol, el president francès Nicolas Sarkozy va fer referència als campaments irregulars de romanís com a "fonts de delinqüència". Des d'aleshores, diversos campaments han estat desmantellats.

Dijous passat, el Parlament Europeu va expressar la seva profunda preocupació per "la retòrica incendiària i clarament discriminatòria del discurs polític", així com per "les mesures adoptades per les autoritats de França i d'altres Estats membres que han posat en el punt de mira romanís i nòmades".

Dimecres, Amnistia Internacional, com a membre de la Coalició Europea per a una Política Romaní, que inclou diversos grups de drets humans i contra la discriminació, havia demanat a la Unió Europea que adoptés la resolució sobre la inclusió romaní.

"Ara hem de garantir que les mesures proposades proporcionin millores duradores en la vida de les personis d'ètnia gitana a tot Europa", ha assenyalat David Diaz-Jogeix.