Actuem pels drets humans a tot el món

França: Govern Macron intenta afeblir nou tractat de cooperació internacional sobre genocidi, crims de guerra i contra la humanitat

Roses en el Memorial del Genocidi a Kigali (Ruanda) © Inti St. Clair vis Getty

En resposta a la proposta del govern francès per restar força al nou tractat proposat sobre cooperació legal internacional en matèria de genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra, la negociació de la qual arriba aquesta setmana a la recta final en una conferència a Ljubljana (Eslovènia), Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"Les maniobres diplomàtiques del govern francès es topen de cara amb els principis establerts en matèria de drets humans i posen en qüestió l'essència mateixa de la jurisdicció universal. Si s'accepta la seva proposta podria oferir als Estats una escletxa legal per a evitar processar o extradir presumptes responsables de crims de dret internacional. Per entendre'ns, aquesta preocupant modificació podria permetre escapar a presumptes torturadors i criminals de guerra i fins i tot portar a proporcionar-los refugi segur".

“La modificació reduiria dràsticament la potència i la força de la nova convenció. Equival a supeditar la justícia a la política. Indica una preocupant reculada en el dret internacional, així com en la lluita universal per la justícia, la veritat i la reparació.

“El projecte de convenció ha d'incorporar els més estrictes criteris del dret internacional dels drets humans. La proposta francesa s'arrisca a soscavar normes que existeixen en tractats contra la tortura i les desaparicions forçades i que han estat mundialment acceptades.

“Amnistia Internacional demana a tots els Estats que participen en la conferència que rebutgin fermament les propostes de França sobre la redacció dels articles 6 i 11 del projecte de convenció i mantinguin el text proposat originalment”.

Informació complementària

Autoritats de més de 77 Estats es reuneixen a Ljubljana (Eslovènia) del 15 al 26 de maig per concloure les negociacions i adoptar un tractat històric, la Convenció de Cooperació Internacional en la Investigació i l'Enjudiciament del Crim de Genocidi, els Crims de Lesa Humanitat i els Crims de Guerra.

El propòsit d'aquest tractat, conegut també com a Convenció d'Assistència Judicial Recíproca, seria obligar als Estats que s'incorporin a investigar i —si hi ha suficients proves admissibles— processarr els presumptes perpetradors d'aquests crims en els seus propis tribunals nacionals o lliurar-los perquè siguin jutjats en un altre Estat o en un tribunal penal internacional. França, amb el suport del Regne Unit entre altres països, ha proposat modificacions que menyscabarien l'objecte i el propòsit del nou instrument. Entre les quals els canvis en la redacció de l'article 6 i l'article 11 perquè l'obligació dels Estats d'establir un mecanisme de jurisdicció universal i d'extradir o jutjar els presumptes autors de crims de dret internacional sigui discrecional.