Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

França: Govern Macron intenta afeblir nou tractat de cooperació internacional sobre genocidi, crims de guerra i contra la humanitat

Roses en el Memorial del Genocidi a Kigali (Ruanda) © Inti St. Clair vis Getty

En resposta a la proposta del govern francès per restar força al nou tractat proposat sobre cooperació legal internacional en matèria de genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra, la negociació de la qual arriba aquesta setmana a la recta final en una conferència a Ljubljana (Eslovènia), Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"Les maniobres diplomàtiques del govern francès es topen de cara amb els principis establerts en matèria de drets humans i posen en qüestió l'essència mateixa de la jurisdicció universal. Si s'accepta la seva proposta podria oferir als Estats una escletxa legal per a evitar processar o extradir presumptes responsables de crims de dret internacional. Per entendre'ns, aquesta preocupant modificació podria permetre escapar a presumptes torturadors i criminals de guerra i fins i tot portar a proporcionar-los refugi segur".

“La modificació reduiria dràsticament la potència i la força de la nova convenció. Equival a supeditar la justícia a la política. Indica una preocupant reculada en el dret internacional, així com en la lluita universal per la justícia, la veritat i la reparació.

“El projecte de convenció ha d'incorporar els més estrictes criteris del dret internacional dels drets humans. La proposta francesa s'arrisca a soscavar normes que existeixen en tractats contra la tortura i les desaparicions forçades i que han estat mundialment acceptades.

“Amnistia Internacional demana a tots els Estats que participen en la conferència que rebutgin fermament les propostes de França sobre la redacció dels articles 6 i 11 del projecte de convenció i mantinguin el text proposat originalment”.

Informació complementària

Autoritats de més de 77 Estats es reuneixen a Ljubljana (Eslovènia) del 15 al 26 de maig per concloure les negociacions i adoptar un tractat històric, la Convenció de Cooperació Internacional en la Investigació i l'Enjudiciament del Crim de Genocidi, els Crims de Lesa Humanitat i els Crims de Guerra.

El propòsit d'aquest tractat, conegut també com a Convenció d'Assistència Judicial Recíproca, seria obligar als Estats que s'incorporin a investigar i —si hi ha suficients proves admissibles— processarr els presumptes perpetradors d'aquests crims en els seus propis tribunals nacionals o lliurar-los perquè siguin jutjats en un altre Estat o en un tribunal penal internacional. França, amb el suport del Regne Unit entre altres països, ha proposat modificacions que menyscabarien l'objecte i el propòsit del nou instrument. Entre les quals els canvis en la redacció de l'article 6 i l'article 11 perquè l'obligació dels Estats d'establir un mecanisme de jurisdicció universal i d'extradir o jutjar els presumptes autors de crims de dret internacional sigui discrecional.