Actuem pels drets humans a tot el món

Flota de Gaza: cal una investigació internacional sobre les morts per garantir la rendició de comptes

El Mavi Marmara marxa de Turquia amb ajuda humanitària i centenars d'activistes a bord, per protestar pel bloqueig israelià a la Franja de Gaza, 22 de maig, 2010.© APGraphicsBank
El 'Mavi Marmara' sortia de Turquia amb ajuda humanitària i centenars d'activistes a bord, per protestar pel bloqueig israelià a la Franja de Gaza, 22 de maig, 2010.© APGraphicsBank

Amnistia Internacional ha afirmat que, per garantir la rendició de comptes, és necessari obrir sense demora una investigació internacional creïble sobre les morts causades per l’acció duta a terme per l’exèrcit israelià el 31 de maig contra una flota que transportava ajuda humanitària en aigües internacionals enfront de les costes de Gaza.

Les persones qui es triïn per dur a terme aquesta investigació han de ser reconegudes per la seva imparcialitat, capacitat i competència. A més, Israel ha de cooperar plenament en aquesta investigació internacional. L’organització demana que s’aixequi immediatament el bloqueig de l’exèrcit israelià contra la Franja de Gaza.

El 2 de juny de 2010, el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va adoptar una resolució que disposa l’enviament d’una missió d’investigació de les violacions del dret internacional, inclòs el dret internacional humanitari i els drets humans, conseqüència de les accions d'Israel contra la flota de vaixells el 31 de maig. En la resolució s’autoritza al president del Consell de Drets Humans a designar als membres d’aquesta missió, afegint que hauran de presentar les seves conclusions al Consell en el seu 15è període de sessions, al setembre de 2010.

Amnistia Internacional insta al president del Consell de Drets Humans que s’asseguri que les persones elegides per a la missió d’investigació estiguin degudament qualificades per exercir la seva tasca, a fi de garantir que la investigació és exhaustiva, detallada, creïble i independent, i així establir les bases per aconseguir una total rendició de comptes. A més de demanar una investigació internacional, Amnistia Internacional reitera que el bloqueig de Gaza és una forma de càstig col·lectiu que infringeix el dret internacional, i demana al govern israelià que l'aixequi immediatament.

En una intervenció oral davant el Consell de Drets Humans abans de l’adopció de la resolució, Amnistia Internacional va afirmar que les autoritats israelianes tenen la responsabilitat fonamental d’investigar la conducta del seu exèrcit, inclòs l’ús de mitjans letals i les circumstàncies en què aquest ús es va produir, i d’exigir comptes als responsables de violacions de drets humans.

No obstant això, el caràcter internacional de l'incident i el fet que Israel continua sense dur a terme investigacions creïbles i independents sobre els presumptes crims de guerra i altres greus violacions del dret internacional humanitari i dels drets humans perpetrats per les seves forces a Gaza durant l’operació militar “Plom Fos” (del 27 de desembre de 2008 al 18 de gener de 2009), posa de manifest la necessitat que hi hagi una investigació internacional immediata.

Per tant, les autoritats israelianes han de convidar els experts pertinents de l'ONU, els relators especials sobre la situació dels drets humans als territoris palestins ocupats des de 1967 i sobre execucions extrajudicials, sumaries o arbitràries, a visitar Israel per investigar els fets del 31 de maig. Després, Israel ha de garantir la plena cooperació amb aquests experts, permetent-los accedir sense restriccions a tota la informació i la documentació pertinent, així com als oficials i el personal militar i les persones que es trobaven a  les naus i que van presenciar el que va passar o que puguin tenir informació pertinent, i tenir en compte totes les seves conclusions i recomanacions.

Informació complementària El Consell de Drets Humans va aprovar el 2 de juny de 2010, en el seu 14 període de sessions, la resolució A/HRC/14/L.1 sobre “Els greus atacs perpetrats per forces israelianes contra la flotilla humanitària”.

A més de la seva decisió sobre l’enviament d’una missió d’investigació internacional independent per investigar les violacions del dret internacional, el Consell va demanar també a Israel que cooperés plenament amb el Comitè Internacional de la Creu Roja(CICR) per recollir i proporcionar informació sobre l'estat, la situació i les condicions de les persones detingudes i ferides que anaven a la flota. La resolució va exhortar també Israel, com potencia ocupant, a aixecar immediatament el setge de Gaza i altres territoris ocupats i a “assegurar el subministrament sense traves de l’assistència humanitària, inclosos aliments, combustible i tractament mèdic a la Franja de Gaza ocupada”.

Un total de 32 Estats membres del Consell de Drets Humans van votar a favor de la resolució i tres van votar-hi en contra
(Estats Units, Països Baixos i Itàlia). Va haver-hi nou abstencions (França, Regne Unit, Ucraïna, Eslovàquia, Bèlgica, Burkina Faso, República de Corea, Japó i Hongria), i tres Estats no van estar presents a la votació (Camerun, Madagascar i Zàmbia).

Per a més informació, vegeu: