Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Filipines: L'assassinat d'un periodista radiofònic té les característiques d'una "execució extrajudicial”

Font: Facebook Percy Lapid

Davant dels informes sobre l'assassinat del comentarista radiofònic filipí Percy Lapid, el responsable d'Activisme i Mobilització d'Amnistia Internacional Filipines, Wilnor Papa, ha declarat:

“L'homicidi del comentarista radiofònic Percy Lapid és una tràgica demostració més que Filipines continua sent un dels països més perillosos del sud-est asiàtic i del món sencer per la seva manca de mesures per a protegir periodistes i defensar els drets humans i la llibertat de premsa. Aquesta mort té totes les característiques d'una execució extrajudicial i un intent de silenciar les veus que critiquen al govern".

Almenys dos periodistes han estat assassinats des que el govern del president Ferdinand Marcos Jr. va prendre possessió enguany; però aquest nou govern no ha mostrat cap disposició a fer front a la xacra de la impunitat, que porta anys assotant el país. Aquests homicidis són alarmants i pinten un quadre aterridor del que el nou govern té previst per als qui exerceixen el periodisme al país.

Abans que Marcos Jr. compleixi els seus primers 100 dies en el càrrec, Amnistia Internacional Filipines li demana que prengui mesures urgents per a revertir aquesta tendència i posar fi al tracte lamentable que reben habitualment activistes i membres de mitjans de comunicació.

Els Estats tenen l'obligació d'investigar aquestes morts de manera immediata, exhaustiva, independent i imparcial. És fonamental acabar amb la impunitat si s'aspira a aconseguir un entorn segur per a periodistes i defensors dels drets humans per igual, per a transmetre el missatge inequívoc que no es toleraran tals actes. A més, la comunitat internacional no ha de deixar d'exercir pressió sobre la situació dels drets humans a Filipines, sobretot en vista que no hi ha senyals de millora amb la nova administració.”

Informació complementària

El 3 d'octubre, Percival Mabasa (o Percy Lapid) va ser tirotejat a l'interior del seu vehicle en Las Piñas, Gran Manila. La família de Mabasa va demanar justícia i va condemnar enèrgicament l'assassinat en una declaració pública. “Els seus valents i afinats comentaris anul·laven l'allau de notícies falses transmeses a través de les ones i les xarxes socials”, va comentar el seu germà, Roy Mabasa.

Segons el Sindicat Nacional de Periodistes de Filipines, Mabasa és el segon periodista a qui maten sota el mandat del president Ferdinand Marcos Jr.; del primer cas, l'assassinat a punyalades del locutor de ràdio Renato “Rey” Blanco a Mabínay, Negros Oriental, es va tenir coneixement el 18 de setembre.