Actuem pels drets humans a tot el món

Filipines: La Nobel de la Pau Maria Ressa, absolta de càrrecs d'evasió fiscal motivats políticament

Davant la decisió del Tribunal d'Apel·lacions Fiscals d'absoldre a la guardonada amb el Premi Nobel de la Pau, Maria Ressa, de quatre delictes d'evasió fiscal, Butch Olano, director de la Secció Filipina d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“Amnistia Internacional acull amb satisfacció la decisió de retirar els càrrecs d'evasió fiscal formulats contra la destacada periodista i Premi Nobel de la Pau Maria Ressa. Demanem a les autoritats que retirin ara els càrrecs de ciber difamació i altres càrrecs addicionals que planen sobre Ressa perquè aquesta pugui continuar fent el seu treball.

Les autoritats continuen fent un ús indegut de la disposició sobre difamació duradora de la Llei de Prevenció de Delictes Informàtics, com també abusant d'ella per a intimidar a periodistes i assetjar als qui defensen els drets humans i diuen la veritat al poder. Aquesta pràctica constitueix una amenaça per al dret a la llibertat d'expressió i de premsa, i impulsa encara més la impunitat en el govern.

Amnistia Internacional reitera la seva crida al president Ferdinand Marcos Jr. perquè s'asseguri que es prenen mesures més enèrgiques per a investigar les violacions de drets humans sobre les quals escriuen els periodistes amb la finalitat d'aportar dades i revelar la veritat.

En lloc de guardar silenci en un context d'actes de fustigació i d'atacs contra periodistes, Marcos Jr. hauria d'encapçalar l'esforç de revocar i reformar totes les lleis discriminatòries que restringeixen els drets a la llibertat de premsa i d'expressió, inclosa la Llei de Prevenció de Delictes Informàtics de 2012, i prendre mesures serioses per a cessar en els atacs contra periodistes independents i els mitjans de comunicació en general.”

Informació complementària

El 18 de gener de 2023, la Sala Primera del Tribunal d'Apel·lacions Fiscals va absoldre a Maria Ressa i al seu lloc web Rappler d'evasió fiscal. RHC (grup empresarial de Rappler) i la seva presidenta Ressa havien estat acusats de tres infraccions de l'article 255 i una infracció de l'article 254 del Codi Fiscal del Codi de la Renda Interna Nacional.

Des de 2018, Maria Ressa, guardonada amb el Premi Nobel de la Pau, i el seu lloc web Rappler fan front col·lectivament a nombrosos litigis i recerques per presumptes delictes fiscals i violacions de la prohibició del control estranger dels mitjans de comunicació, entre altres. Amnistia Internacional creu que els càrrecs tenen motivació política.

Ressa i Rappler van criticar sistemàticament a l'expresident Duterte i el seu govern, publicant recerques detallades sobre casos d'execucions extrajudicials relacionats amb drogues i d'atacs contra defensors i defensores dels drets humans, així com de corrupció. Des de juliol de 2022, Rappler continua el seu periodisme implacable i ha publicat també recerques sobre el nou govern del president Marcos Jr.