Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Facebook permet a usuaris influents assetjar altres persones, fer afirmacions falses i incitar a la violència

© 2020 SOPA Images

Els documents interns obtinguts pel periòdic The Wall Street Journal mostren, segons la informació disponible, que Facebook utilitza un sistema que eximeix els usuaris i usuàries famosos d'algunes o totes les condicions d'ús de la plataforma. En resposta a la informació, Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha manifestat:  

"Aquestes escandaloses denúncies mostren, una vegada més, que la plataforma de Facebook aviva la difusió a escala mundial de continguts ofensius i nocius". 

"Facebook afirma que 'no treu profit de l'odi'. No obstant això, segons els documents corporatius proporcionats per una persona denunciant anònima, l'empresa ha creat un sistema que permet a usuaris i usuàries influents expressar-se lliurement per assetja altres persones, fer afirmacions falses i incitar a la violència. El missatge de Facebook és clar: si ets prou influent, et deixen dir qualsevol cosa". 

"El fet que aquests documents interns semblin contradir el que Facebook ha assegurat públicament, també posa en dubte el grau de confiança que podem dipositar en l'empresa i en el que ens diu".

"En darrera instància, hem de solucionar la causa fonamental d'aquest problema: el model empresarial de publicitat de vigilància que aplica Facebook, que depèn d'una recol·lecció i perfilació de dades agressiva i a gran escala. Els algorismes de Facebook potencien la desinformació i els continguts polaritzadors i aviven el racisme perquè aquest tipus de continguts probablement capten la nostra atenció durant més temps i augmenten els seus ingressos per publicitat".

"Es requereix amb urgència una regulació governamental per garantir que al món online els drets humans es protegeixen de manera eficaç. Aquestes revelacions subratllen el fet que, simplement, no podem confiar que les empreses s'autorregulen".

Informació complementària

L'objectiu del programa conegut com "Cross Check" o "XCheck" de Facebook era proporcionar un nivell addicional de revisió interna abans que l'empresa prengués decisions executives sobre els perfils de gran repercussió.

No obstant això, The Wall Street Journal ha obtingut documents d'una persona denunciant que suggereixen que Facebook no s'atenia a aquestes revisions. Segons la informació disponible, Facebook utilitzava X-Check per situar en una "llista blanca" els usuaris i usuàries famosos i eximir-los de qualsevol mesura punitiva quan infringien les condicions d'ús de la plataforma, fins i tot en cas de fustigació o incitació a la violència.

Facebook va respondre al diari i va assenyalar que l'empresa elimina continguts de la plataforma, amb independència de qui els hagi publicat, quan incompleixen les normes.