Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Execucions “deplorables” de Hamàs a la Franja de Gaza


Londres.- Amnistia Internacional ha condemnat avui les execucions de dos homes palestins que l’autoritat de facto de Hamàs ha dut a terme aquesta matinada a Gaza. Ambdós havien estat jutjats per tribunals militars i declarats culpables el 2009 de “col·laboració” amb l'exèrcit israelià i de participació en assassinat.


“Les execucions d’avui constitueixen un gran retrocés per part de Hamàs -ha manifestat Hassiba Hadj Sahraoui, directora adjunta del Programa d'Amnistia Internacional per a l’Orient Mitjà-. En ser les primeres que es duen a terme des de 2005, estem molt preocupats per altres presos palestins de Gaza condemnats a mort pels tribunals militars. Lamentem que aquests homes fossin declarats culpables en judicis militars sense les degudes garanties.”

Tot i que des que Hamàs va arribar al poder el juny de 2007, les seves milícies i altres grups armats han matat a Gaza diverses persones acusades de "col·laboració", les execucions d’avui són les primeres dutes a terme oficialment per l’autoritat de facto de Hamàs a Gaza.

En una declaració emesa aquest matí per l’administració de Hamàs, el cap dels òrgans de justícia militar de Gaza, el coronel Ahmed Atallah, ha confirmat l’execució de Nasser Salama Mohammed Abu Freih, de Jabalia, al nord de Gaza, i de Mohammed Ibrahim Ahmed Isma’il (conegut com Al-Sab’a), de Rafah, al sud de la Franja. Els cadàvers d’ambdós homes han estat traslladats aquest matí a l’hospital d'Al Shifa, a la ciutat de Gaza. Segons informes, els dos han estat afusellats.

Nasser Abu Freih, sergent de la policia de 34 anys, havia estat declarat culpable de traïció i participació en assassinat per un tribunal militar de Gaza el 22 de febrer de 2009 i condemnat a mort per afusellament. Mohammed Isma’il, taxista de 36 anys, havia estat condemnat a morir a la forca el 3 de novembre de 2009 pels càrrecs d’espionatge i cooperació amb grups hostils i de complicitat en assassinat.

Informació complementària
D’acord amb la legislació palestina, les condemnes a mort han de ser ratificades pel president de l'Autoritat Palestina per poder executar-se. A causa del pols que mantenen l’administració de Hamàs i l'Autoritat Palestina, les condemnes de mort imposades pels tribunals militars de Hamàs des de juny de 2007 no han rebut la ratificació presidencial necessària per a la seva execució.

Ja en el mes de març va despertar preocupació que alts càrrecs de Hamàs anunciessin la intenció de començar a executar presos declarats culpables de col·laboració i assassinat. El 31 de març, Amnistia Internacional va instar Hamàs a no executar les condemnes de mort pendents.

Amnistia Internacional s’oposa a la pena de mort, que considera contrària a la Declaració Universal de Drets Humans, en particular per tractar-se d’una violació del dret a la vida i del dret a no patir tortures ni penes cruels, inhumanes o degradants.