1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Europa Oriental i Àsia Central: els drets humans han de ser protegits durant la pandèmia

© Vyacheslav OSELEDKO / AFP via Getty Images

Els governs d'Europa Oriental i Àsia Central estan responent a la pandèmia de COVID-19 amb mesures repressives i abusives que queden lluny de complir les seves obligacions en matèria de drets humans, ha afirmat avui Amnistia Internacional. L'organització ha publicat un document en el qual exposa les responsabilitats dels governs de la regió.

"Mentre la pandèmia de COVID-19 s'estén per la regió, molts governs semblen més interessats a reprimir la dissidència que a protegir la salut pública", ha afirmat Heather McGill, investigadora d'Amnistia Internacional sobre Àsia Central.

"Els governs -des de les autoritats de Kazakhstan soldant portes per deixar residents atrapats dins dels habitatges fins a la policia txetxena agredint persones per no portar màscara- semblen veure en la pandèmia una passi gratuïta per trepitjar els drets humans. Totes les mesures estrictes que s'adoptin per evitar la propagació del virus han de ser temporals, proporcionades i concordes a les normes de drets humans".

Ús excessiu de la força i mesures restrictives

Les autoritats d'Europa Oriental i Àsia Central recorren sistemàticament a mesures repressives per fer callar les opinions crítiques. No és sorprenent que alguns governs hagin reaccionat davant la pandèmia de COVID-19 amb menyspreu pels drets humans fonamentals.

El 6 April, a Karakol (Kirguizistan), les autoritats van soldar totes les portes d'un bloc de cases on vivien desenes de famílies després que un resident donés positiu en la prova de COVID-19. A Kazakhstan, les autoritats també han fet complir la quarentena en blocs de pisos soldant les portes perquè els seus residents no poguessin sortir.

El 18 d'abril, l'exèrcit ucraïnès va bloquejar l'únic accés al poble de Staromarivka, situat al territori sota control governamental afectat pel conflicte a l'est d'Ucraïna, deixant als seus 150 residents sense accés a l'exterior i sense mitjans per obtenir aliments, assistència mèdica i altres serveis.

A finals de març, en la república russa de Txetxènia es va gravar a la policia blandiendo canonades de plàstic. Les imatges de vídeo semblen indicar que els agents copejaven a els qui no portaven màscara.

Amenaces per al dret a la salut

A Bielorússia, Tadjikistan i Turkmenistan, les autoritats han menyspreat la gravetat de la pandèmia i promogut cures sense eficàcia provada. A finals de març, Alexander Lukaixenko, president de Bielorússia, va afirmar que beure vodka diàriament matava el virus, el mateix que anar a la sauna i practicar esport. A data d'avui, el seu govern no ha adoptat cap mesura de distanciament físic. El seu homòleg turcman, Gurbanguly Berdimuhamedow, qui pràcticament no parla de la COVID-19, ha aconsellat cremar fulles d'harnal per protegir-se de la malaltia.

En tota la regió, uns sistemes d'atenció de la salut mal finançats tenen serioses dificultats per proporcionar assistència adequada. A Rússia, la reforma del sistema de salut pública escomesa durant la passada dècada, anomenada "optimització", ha causat dràstiques reduccions de personal mèdic i de centres sanitaris. L'escassetat de material ha exposat el personal mèdic a contagiar-se del virus.

Amenaces per a la llibertat d'expressió i l'accés a la informació

Per combatre la propagació del virus, els governs han de garantir la difusió d'informació accessible, precisa i basada en proves sobre la COVID-19 i sobre com evitar el contagi. No obstant això, hem vist amb massa freqüència a autoritats d'Europa Oriental i l'Àsia Central exercint els seus nous poders excepcionals per assetjar periodistes i altres persones que intentaven difondre informació.

"Els governs d'Azerbaidjan i Rússia han processat persones usuàries de xarxes socials, periodistes i professionals de la medicina per posar en evidència les seves defectuoses respostes a la COVID-19. Altres països, com Uzbekistan, han imposat multes per difusió de "notícies falses", ha afirmat Heather McGill.

"Això transmet un missatge paralitzant a qui exerceix el periodisme en tota la regió i demostra que molts governs estan més interessats a atacar qui els critica que a protegir la salut de la població".

A l'Azerbaidjan, les autoritats han emprat la pandèmia de COVID-19 com a pretext per reprimir l'oposició. El 19 de març, el president Ilham Aliyev va anunciar "noves normes" mentre duri la pandèmia de COVID-19, que inclouen "aïllar" i "buidar" l'oposició del seu país. Posteriorment es va detenir a l'activista de l'oposició Tofig Yagublu per càrrecs falsos de vandalisme, seguit del defensor de drets humans Elchin Mammad, acusat de robatori.

A Rússia es va citar Anastasiya Vasilieva, presidenta del sindicat independent "Aliança Mèdica", per ser interrogada per la suposada difusió de "notícies falses". La seva organització va fer una crida al col·lectiu de professionals de la medicina de Rússia perquè posessin al descobert la incompetència de les autoritats. Com a conseqüència, molts dels seus membres van patir assetjament i amenaces, i la pròpia Vasilieva va ser detinguda per la policia per "incompliment de la quarentena" quan estava proveint de material a un hospital local.

Els mitjans de comunicació russos no s'han lliurat de la pressió. Les autoritats van obligar al prestigiós periòdic Novaya Gazeta a suprimir un article on es criticava les polítiques de confinament de les autoritats txetxenes després que el cap de la república, Ramzan Kadírov, amenacés públicament la seva autora, Elena Milashina.

"La població d'Europa Oriental i Àsia Central mereix una mica millor en uns moments tan difícils", ha afirmat Heather McGill.

"Els seus governs han de destinar tots els recursos disponibles a fer efectiu el dret a la salut i fer que els drets humans ocupin un lloc central en la seva resposta al virus".