Actuem pels drets humans a tot el món

Europa: Històrica demanda pel clima davant del Tribunal Europeu de Drets Humans presentada per sis joves

D'esquerra a dreta, els activistas André Oliveira, Sofia Oliveira, Catarina Mota, Cláudia Agostinho i Martim Agostinho© GLAN

Aquest dimecres 27 de setembre sis joves de Portugal presentaran davant el Tribunal Europeu de Drets Humans una demanda històrica, en la qual al·leguen que els països estan incomplint les seves obligacions en matèria de drets humans al no fer prou per a protegir-los del canvi climàtic.

Si la seva demanda prospera, els 27 Estats membres de la UE així com el Regne Unit, Suïssa, Noruega, Rússia i Turquia podrien ser legalment obligats a reduir les seves emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. Amnistia Internacional es troba entre els grups que han firmat un escrit al tribunal, argumentant que els governs tenen l'obligació de protegir els drets humans internacionalment a través de les seves polítiques climàtiques.

Mandi Mudarikwa, directora de Litigi Estratègic d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

“Com en tants altres llocs, la gent jove està marcant el camí i demostrant que hi ha vies legals per aconseguir justícia climàtica. Encara que aquesta causa és molt important, només és una de diverses que estan en marxa per garantir la protecció del dret de totes les persones a un medi ambient net, saludable i sostenible”.

Les persones que han presentat la demanda, com moltes altres a tot el món, ja estan experimentant directament els efectes del canvi climàtic en la seva salut: les onades de calor extrem, cada vegada més freqüents, limiten la capacitat de concentrar-se, dormir bé, passar temps a l'aire lliure i fer exercici. Algunes a més pateixen problemes de salut com l'asma, agreujats per la mala qualitat de l'aire deguda a la calor extrema, els incendis forestals i les emissions generades per la crema de combustibles fòssils.

“Aquesta generació, i els seus fills i filles, patiran les pitjors conseqüències de la catàstrofe climàtica en embrió. És imprescindible que els Estats actuïn ja per aturar aquesta catàstrofe creixent i complir amb l'obligació de mantenir l'augment de la temperatura mitjana mundial per sota d'1,5 °C respecte als nivells preindustrials. Per a això cal l'abandonament progressiu dels combustibles fòssils.”

Qui presenta la demanda

Les sis persones que presenten la demanda, impel·lides a actuar inicialment per la destrucció dels mortífers incendis forestals que van arrasar diverses zones de Portugal el 2017, són: Cláudia Agostinho (24 anys), Martim Agostinho (20), Mariana Agostinho (11), Sofia Oliveira (18), André Oliveira (15) i Catarina Mota (23).

Cláudia Agostinho
Cláudia és de Leiría, uns 120 quilòmetres al nord de Lisboa, i viu amb el seu germà Martim i la seva germana Mariana, també implicats en la causa. Treballa d'infermera en un hospital local, per la qual cosa coneix bé l'amenaça que representa l'escalada de les onades de calor extrem per a la salut humana.

Martim Agostinho
Martim estudia en una escola de ciència i tecnologia de Leiría. El 2017, el fum dels incendis forestals va portar al tancament de la seva escola, i va veure amb horror l'abast de la destrucció prop de casa seva. Martim diu que la seva generació ha de fer tot el possible per a assegurar-se que els governs protegeixen els seus drets i el seu futur.

Mariana Agostinho
Mariana, la més jove del grup de demandants, estima els animals i dedica tot el temps que pot a treballar en la finca dels seus avis. Mariana tindria 88 anys ln 2100 però, si els governs no prenen mesures urgents, la temperatura mundial aleshores podria superar en 3°C els nivells de l'època preindustrial, un escenari catastròfic.

Catarina Mota
Catarina també viu en Leiría i afirma que, amb el canvi climàtic, la vida s'ha tornat més hostil a la seva regió. La calor extrema viscuda a Portugal en els últims anys ha afectat considerablement la seva capacitat de fer exercici a l'aire lliure i de dormir bé. El preocupa el futur de la família que espera tenir algun dia.

Sofia Oliveira
Sofia viu amb el seu germà André, el seu pare i la seva mare a Lisboa. Diu estar convençuda que, si un nombre important de persones reclamen mesures, els governs hauran de fer el que sigui necessari per a evitar la crisi climàtica. Vol estudiar “química sostenible” amb la idea de mantenir els combustibles fòssils en el lloc que els correspon: el sòl.

André Oliveira
Germà de Sofia, André diu que les seves amistats cada vegada estan més preocupades pel canvi climàtic i que no entenen per què les persones que en teoria els protegeixen permeten que això passi.

Informació complementària

En la causa Duarte Agostinho and Others v. Portugaland 31 Other States, el tribunal examinarà l'argument de les persones demandants que s'estan violant els seus drets en virtut dels següents articles del Conveni Europeu de Drets Humans:

  •  Dret a la vida (article 2)
  •  Dret a no patir tortura ni altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants (article 3)
  •  Dret a la vida privada i familiar (article 8)
  •  Dret a no sofrir discriminació per motius d'edat (article 14 interpretat conjuntament amb l'article 2 i/o l'article 8)
  •  La decisió podria anunciar-se en pocs mesos. Atès que les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans són vinculants per als Estats implicats, podria influir en altres causes davant de tribunals estatals a Europa i reforçar futures demandes climàtiques presentades en l'àmbit nacional.

La Xarxa Global d'Acció Legal (Global Legal Action Network, GLAN) dona suport a la demanda i ha posat en marxa una iniciativa de finançament col·lectiu internacional per donar suport a la seva iniciativa.

Recentment s'han presentat dues causes climàtiques més davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, que estan pendents de resolució. Una va ser presentada per l'Associació de Dones Grans per a la Protecció del Clima (Verein KlimaSeniorinnen Schweiz) i quatre dels seus membres a títol individual contra Suïssa, i l'altra per Damien Carême, parlamentari francès pel partit dels Verds, i al·legaven que les polítiques climàtiques de Suïssa i França no protegeixen els seus drets humans.